Над 100 хиляди лева дарения за ремонт на храмове в Асеновградско

15 църкви и параклиси в района на Асеновград ще бъдат подновени с пари от дарители. Ремонтите текат от началото на годината, а средствата са основно за подмяна на покривна конструкция и облагородяване на дворни пространства.

Само на територията на града храмовете, в които тече реконструкция са девет, разказа за DCNEWS отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на духовната околия. Изцяло е измазано вътрешното пространство на новостроящата се църква „Света Марина”, а до края на октомври трябва да бъде осветен храм „Свети Архангел Михаил”.

Основен ремонт се прави на параклис „Свети Илия” над Асеновград. За подмяна на входната врата и изграждане на беседка благодетел е дал 35 хиляди лева. С обновено дворно пространство и нови стенописи е и параклисът „ Свети Яков” в квартал Горни воден. Нов иконостас ще бъде поставен в храм „Свети Трифон”, разположен в едноименната местност над града. За изписване на стените там преди месец общинският съвет отпусна помощ в размер на четири хиляди лева.

Догодина, за празника на братята Кирил и Методий, в Асеновград ще бъде открит и едноименният параклис, който се строи в градския парк до реката.В момента се довършва покривната конструкция, която е медна, а специален гранитогнайс ще краси фасадата на храма. Вече има и осем дарители, които ще дадат своята лепта като вложат средства в стенописи и икони.

Спасителен ремонт търпи храм „Света Богородица Успение-  Златна ябълка” в Горни воден. Налага се укрепване на църковния купил, който се е наклонил с цели 18 сантиметра. Ще бъде подменена и цялата покривна конструкция.

Подобни статии

Top