Спасителите в Пловдивско над 140, половината отиват на морето

40 нови водни спасители са обучени тази година от Българския червен кръст в Пловдив преди началото на летния сезон. Презаверени са и талоните на стотина от старите спасители, съобщи за DCNEWS Георги Мечеринков от БЧК-Пловдив. Половината от тях обаче ще изкарват прехраната си на морето, уточни той.

Проверките на охраняемите водоеми в областта ще стартират в началото на юли, в разгара на лятото, съобщиха от БЧК. Дни преди началото на летния сезон в Пловдивско предстои областният управител Розалин Петков да сформира комисията, която ще извършва проверките в басейните и охраняемите водоеми. В състава й, освен представители на БЧК, ще влязат също служители на Регионалната здравна инспекция, полицията, пожарната, и Центъра за спешна медицинска помощ.

На проверка подлежат всички обекти, които имат водоеми и басейни с обществено предназначение, проверява се състоянието, качеството на водата, дали е осигурена водната безопасност посредством водни спасители, обясни Мечеринков.

В Пловдивска област миналата година от общо над 90, са работили 64 басейна, а тази година са разкрити още два нови в Кричим. 15 са водоемите, които действат през лятото в Пловдив, без да се смятат училищните басейни, които си имат спасители.

Според Георги Мечеринков в региона няма дефицит на спасители. Той апелира към хората да избират именно охраняеми водоеми, тъй като останалите крият рискове.

Хората много често решават след употребата на алкохол или след обилно хранене да влязат във водата. Тогава разликата на температурата на околната среда и водоата водят до различни шокови реакции на организма, което от своя страна може да доведе и до фатален край, посочи Мечеринков.

В Пловдив най-опасно е коритото на река Марица, където се къпят често деца от малцинствата. Контролът върху къпането в реката обаче осъществяват от районните кметства.

Опасно е също къпането и плуването в Гребната база, но там клубовете са осигурили спасители, които се грижат за безопасността на състезатели и посетители.

Подобни статии

Top