Над 150 екипа на EVN са мобилизирани в Югоизточна България

Предизвикателство за възстановяване на електрозахранването в много райони остават авариралите 10 подстанции на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и аварии по 110-киловолтова мрежа, обслужвана от ЕСО. EVN България оказва съдействие на системния оператор за възстановяване на схемите и в тези райони.

Към 18:00 часа остава аварийна ситуация с електрозахранването предимно в областите Пазарджик, Смолян, Кърджали, Пловдив и Хасково. Тези области, в някои от които за днес важи червен код  и беше обявено бедствено положение, са най-тежко засегнати от продължаващия обилен снеговалеж, придружен на места с бурен вятър. Затворените пътища в някои райони възпрепятстват допълнително достъпа на аварийните екипи.

Към настоящия момент все още изключени остават общо 10 подстанции на  Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в Югоизточна България. Диспечерските центрове на EVN България и екипите на място оказват необходимото съдействие на ЕСО.

Общо 3 от подстанциите са в област Кърджали, 4 в област Смолян, 1 в област Пловдив и 2 в област Пазарджик. Информация относно аварийната ситуация по високоволтовата мрежа на ЕСО е налична и на интернет страницата на системния оператор – www.tso.bg.

EVN България продължава дейностите по отстраняване на тежките повреди по мрежата, която обслужва дружеството. На много места са налични скъсани електропроводи вследствие на паднали дървета, общо 58 счупени железорешетъчни и железобетонни стълба. Екипите на дружеството са оборудвани с необходимата техника и резервни материали.

Над 150 екипа на EVN България са мобилизирани в дейностите по възстановяване на схемите, включително и в труднодостъпни планински райони. В резултат на предприетите мерки по-рано през деня беше възстановено електрозахранването за Смолян, Пампорово, Широка лъка, Велинград, Момчилград и други населени места.

С цел по-добра координация на възстановителните дейности в EVN България продължава своята дейност и Кризисен щаб, който е в контакт с местните и централни власти. Дружеството е в повишена готовност и поради продължаващия към момента обилен снеговалеж.

EVN България вече е създала организация за работа по места и в неделя, 08.03.2015 г., предвид и прогнозата за оранжев код поради очаквано продължаване на валежите в области Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали в неделния ден.

 

Подобни статии

Top