Над 20 000 лева за събарянето на рухналата сграда в „Столипиново“

Над 20 000 лева ще струва принудителното събаряне на строежа, който се срути във вторник в Столипиново, съобщи и.д.кмет на район „Източен“ Емил Начев. Днес комисия направи проверка дали собствениците са съборили сами сградата и протокол с оценка, въз основа на който кметството ще издаде заповед за принудителното срутване на постройката.

Сградата на ъгъла на улиците „Храбрец“ и „Възход“, която падна в ранните часове на 20 октомври, все още е в същото състояние, както и преди, но е оградена с телено заграждение, за да се ограничи достъпа до нея.

Оградата обаче е блокирала цялата улица „Възход“ и автомобилите минават по тротоара, видя репортер на DCNEWS. На място днес бе комисия, която изготви протокол за събарянето на постройката.

Къщата е в състоянието, в което беше преди издаването на заповедта, т.е. не са предприети никакви действия. Изготвят в момента протокол, затова,че къщата е там, ние просто трябва спазим процедурите. Предстои нашите специалисти да направят една прецизна оценка за средствата, които са необходими за премахването на опасната сграда“, каза Емил Начев – и.д.кмет на район „Източен“.

„Твърдо над 20 хиляди ще бъде. На практика това включва в себе си само събарянето, след това ще има възстановяване, тежката техника, която ще се вкара, ще развали настилката на съседните улици и това допълнително ще трябва да бъде възстановено“, коментира  инж. Николай Василев – гл.инспектор „Строителен контрол“ в район „Източен“.

Средствата ще бъдат осигурени от община Пловдив, а след това възстановени от собствениците на рухналия строеж. Според Начев парите са толкова много, тъй като депонирането на строителните отпадъци струва над 12 хиляди лева.

Предстои да бъде намерена фирма, която да извърши събарянето и да се изготви проект, за да се гарантира безопасността на хората, които ще извършват тази дейност. И.д.кметът на Източен е категоричен, че тази процедура ще отнеме време и сградата ще бъде съборена най-рано в понеделник.

Подобни статии

Top