Над 200 полицаи напускат в Пловдивско, протест и в Асеновград

Над 200 са станали само от началото на седмицата рапортите за напускане, подадени в Пловдивската полицейска дирекция. Това съобщи тази вечер в Асеновград зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР Борислав Мазнев. Сред тях са и полицаи от РУП – Асеновград. По думите на Мазнев всички служители, подали рапорти ще бъдат освободени, е разпоредила със своя заповед министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Над 50 полицаи и пожарникари от Асеновград излязоха тази вечер на събрание на открито  пред сградата на Районното управление в града. Служителите  на реда са получили разрешение за провеждане на събранието от общината, съобщи Борислав Мазнев. По думите му, съгласно Закона за МВР, на събранието те обсъждат промените в Закона за Държавния бюджет на Република България през 2016 година.

Днес, със заповед на министър Бъчварова № 39307 бе разпоредено на всички директори на служби в страната да започнат да извършват дисциплинарни проверки на служители, които участват в протестни действия. Съгласно тази заповед министър Бъчварова е разпоредила да бъдат уволнени всички служители на МВР. Това е невъзможно според мен, тъй като от няколко дни в цялата страна всички колеги протестират, а към тях се присъединиха и военослужещите от Българската армия. Няма да позволим да има уволнения, тъй като всички техни действия са абсолютно законни, категоричен беше Мазнев.

По думите му полицаите продължават да настояват за изпълнение на исканията им.

В  процес на преговори сме, т.е. надяваме се да започнат такива, за да се осъществи една истинска и реална реформа в министерството, защото това, което се предлага, не е реформа. Това е отрязване на здравия крак. Не ампутират болния, а отрязват здравия. Вместо да съкратят администрацията изгонват около 10 хиляди служители, които работят на терен. Това е безкрайно опасно за държавата, защото след Нова година няма да останат пожарникари и полицаи, които да работят. Няма да има кой да се явява на сигнали, няма да има кой да гаси пожари, няма да има кой да пази границата, посочи зам.-председателят на СФСМВР.

„Нека всички да заявим, че опитите с нас приключиха. Нека КСНС да прецени кой действително носи националната заплаха в тази държава“, заявиха в своя декларация асеновградските служители на реда. След това те тръгнаха на цитирам: „обиколка по магазините, за да видим какво има и дали можем да си позволим да си го купим.“

Униформените се отправиха към кръговото движение на моста на пазара, като пресичаха по няколко пъти на всички пешеходни пътеки дотам и така блокираха движението по централната улица „Иван Асен II“ в Асеновград в пиковия час.

 

Подобни статии

Top