Над 300 бременни минаха безплатен преглед в УМБАЛ „Свети Георги“

Суеверия за забременяване

Над 300 бременни жени се включиха в кампанията за безплатен ултразвуков и биохимичен преглед в първи триместър, организирана от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“. Данните съобщи началникът на клиниката и инициатор на кампанията доц. д-р Екатерина Учикова.

Кампанията за безплатни прегледи се проведе от началото на септември до края декември 2016 г. В него можеха да се включат всички бременни жени в периода между 11-та и 13-та гестационна седмица и 6 дни.

Със скрининга в първи триместър се определя броят на бебетата, ако са близнаци, както и дали са с една или две плаценти. Датира се бременноста и се определя вероятният термин на раждане. Освен че се откриват най-честите хромозомни аномалии, се следи и за аномалии, които може да са асоциирани с хромозомни или генетични заболявания. В този период могат да се открият структурни аномалии  на мозъка, сърцето, храносмилателната система, големи дефекти на лицето, устните, очите, крайниците. Някои от тях са изолирани, но други са асоциирани с генетични хромозомни аномалии.

При несъвместими с живота аномалии бременността трябва да се прекъсне по медицински показания, за да бъде психоемоционалната травма за майката най-малка и най-малки рисковете за нейното здраве и детеродна функция. В редки случаи може да се  предприеме извършването на вътреутробни хирургични интервенции.

В рамките на безплатния скриниг едва при 3% от жените са открити аномалии. С висок риск са били 5 % от бременностите, като на по-голямата част от тях е направена хориална биопсия. Реално при много малък брой от пациентките бременността е била прекъсната по медицински показатели и то в края на първи триместър, а не както често се прави – във втори триместър, когато рискът и за майката е по-голям.

Сред най-често регистрираните  аномалии е хидронефрозата – задържане на урина в бъбреците, както и аномалии на гастроинтестиналния тракт. Към момента бременностите се проследяват от мултидисциплинарен екип, включващ изтъкнати специалисти от  различни  области на медицината в УМБАЛ „Свети Георги“.  Екипът бе сформиран през 2016 г. за целите на добрата медицинска практика. Негов председател е доц. д-р Екатерина Учикова.

В момента скринингът се предлага срещу заплащане по ценоразписа на болницата. Ехографският преглед се извършва на 3-ия етаж в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66. Допълнителна информация може да се получи и на тел. 032 60 28 26 всеки делничен ден до 14:00 часа.

Подобни статии

Един коментар

Top