Над 300 са нападенията над лекари през годината

Повече от 300 са нападенията над лекари през 2014-та година алармират от Регионалната лекарска колегия в Пловдив. Съсловната организация настоява нападателите да бъдат съдени по бързата процедура и ако действията на българския съд не са адекватни ще се обърнат към международни институции. Издадена е заповед автопатрули да пристигат на адрес едновременно с линейките в определени рискови зони.

Рисковите райони, в които възможността за нападение над лекарите е най-голяма, са определени от ръководството на МВР, съвместно със спешна помощ – това са квартали в Пловдив и селата Калояново, Розино и Анево. Определени са начините, по които ще действат силите на реда.

Зам.-областният управител д-р Христо Грудев обясни, че само при получаване на сигнал от рисковите райони съответното районно управление ще бъде известено да изпрати автопатрул, който да установи връзка с медицинския екип и ако няма напрежение да продължи своята работа. Отворени сме за всякакви предложения и инициативи, за да можем да бъдем по-ефективни в действията си при защита на посегателства срещу медицински екипи, увери началникът на отдел „Охранителна полиция“ Любомир Рашков.

Разпоредено е още на началниците на районните управления да проведат срещи с водачите в рисковите райони, за да им обяснят каква е защитата на държавата на медицинските екипи. Решено е да се постави жива охрана и видеонаблюдение в медицинския център, където беше нападната д-р Пеевска, съобщи д-р Георги Кръстев и обяви, че ще разговаря с лекарите – депутати – избрани от 16-ти и 17-ти МИР за законодателни инициативи, които да гарантират по-голямата сигурност на медиците.

Подобни статии

Top