Над 300 свидетели разпитани по делото срещу лекари от ТЕЛК

Пловдивският окръжен съд гледа днес наказателно дело срещу лекари от ТЕЛК. Медиците уреждали трудоустрояване по болест срещу подкуп. Подсъдими са и двама служители от частна фирма в Асеновград, която събирала документи за пенсиониране и изпращала болните при двете лекарки за освидетелстване.

Лекарите от ТЕЛК и посредниците от асеновградската фирма бяха арестувани през януари 2011-та година. Групата била наблюдавана от полицията в продължение на близо половин година. Д-р Славка Петкова от Пети състав на ТЕЛК към МБАЛ Пловдив е получавала от 150 до 200 лева на човек, изпращан от посредниците, за да придвижва за дни документите на инвалиди за освидетелстване. Така клиентите минавали без да чакат месеци или години.

По същия начин действала и д-р Цветанка Огорялкова. Служителите на фирмата, която набирала информация за хора с увреждания също получавали комисионна. Според доказателствата по делото най-честата диагноза, която била използвана от медиците била диабет. Повечето свидетели обаче отричат да са плащали. Схемата работела безотказно от юли до края декември 2010 година.

По делото срещу лекарите от ТЕЛК  до този момент са разпитани над 300 души. Заседанието ще продължи утре и в понеделник.

На поредицата от заседания до понеделник ще бъде разгледана тройна медицинска експертиза и ще бъдат разпитани вещите лица, които са я изготвили. Две от тях не се явиха в залата днес. За подкуп законът предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години. Делото се гледа при закрити врати заради използването на специални разузнавателни средства.

 

Подобни статии

Top