Над 3,7 млн. души участваха в маршовете срещу тероризма във Франция - DC news

Над 3,7 млн. души участваха в маршовете срещу тероризма във Франция

Милион и половина французи излязоха на протестен Републикански марш в Париж против тероризма, в памет на жертвите на терористичните актове и в защита на демократичните ценности и свободата на словото. На призива на президента Франсоа Оланд се отзоваха не само парижани, но и поне 3,7 млн. души в цялата страна. Акцията бе определена от Министерството на вътрешните работи на Франция като безпрецедентна за историята на страната, пише ТАСС.

Нито един град във Франция не остана безучастен към трагедията. Голям протест се състоя в Лион, където да почетат паметта на загиналите и да кажат решително „не“ на терористите, излязоха около 300 хил.души, в Бордо – 140 хил. и в Марсилия 60 хил. А в Рен, чието население е малко повече от 200 хил. души, в марша взеха участие около 115 хил. протестиращи.

В Париж маршрутът на  3-километровото шествие от площад „Република“ премина през булевард „Волтер“. Знаменитият философ е отстоявал най-важния принцип на свободата на словото: „Не съм съгласен с нито една ваша дума, но съм готов да умра за правото ви да кажете това“.

В процессията, която започна своя път около 15:00 ч. местно време (16:00 българско), първи вървяха близките на загиналите. Това бяха семействата на журналистите от седмичника „Шарли Ебдо“, офицери от полицията и посетителите на кашерния супермаркет, убити от терористите.

Шествието стана момент на национално единство. В него взеха участие президентът Франсоа Оланд, рамо до рамо с когото вървяха бившият президент Никола Саркози, членовете на правителството и бивши министър-председатели. В парижкото шествие участваха всички френски партии, независимо от убежденията и идеологическите си възгледи.

Заедно с парижани в марша участваха и чуждестранни делегации. Сред присъстващите бе и българският премиер Бойко Борисов, който след Републиканския марш заяви: „Разликата между атентатите в другите страни и този във Франция е, че беше извършен срещу журналисти и срещу свободата на словото. С присъствието си тук показахме, че ценим тази свобода и я подкрепяме. Ако ние покажем, че ни е страх, какво да кажат хората?“ Премиерът определи събитието като безпрецедентно доказване „не само срещу посегателството на словото, не само послание към останалия свят, а с факта, че участват стотици хиляди души, ръкопляскащи на манифестиращите, мюсюлмани и имами“. „Говорихме с всички лидери и те са много притеснени. Начинът, по който се действа, е вече брутален, безпардонен, а е като невидим враг – трудно се взимат мерки срещу него“, заяви още министър-председателят.

Заедно с него в Елисейския дворец пристигнаха министър-председателите на Белгия – Шарл Мишел, Великобритания – Дейвид Гамерън, Германия – канцлерът Ангела Меркел, Италия – Матео Ренци, Испания – Мариано Рахой и ръководителите на делегации от близо 50 държави.

Поканата на френския президент да участват в шествието приеха също израелският премиер Бениамин Нетаняху и президентът на Палестина Махмуд Абас. САЩ бе представен от министъра на правосъдието Ерих Холдером, а Русия – от външния министър Сергей Лавров.

Преди Републиканския марш, в Париж се проведе съвещание на министрите на вътрешните работи от европейските държави, на което бяха обсъдени въпроси, свързани с борбата с тероризма. На съвещанието  беше приета съвместна декларация. по итогам которого была принята совместная декларация. В нея министрите призовават да се засили контролът на външните граници на Европейския съюз и в интернет пространството.

Подобни статии

Top