Прокурори и полицаи учат на безопасно поведение на пътя

Прокурори, полицаи и следователи ще учат единадесетокласници на безопасно поведение на пътя.

Това стана ясно днес на среща, където бе подписано споразумение за сътрудничество в съответствие със сферите на дейност между Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив,  Христо Разсолков, директор на ОД на МВР-Пловдив и Иванка Киркова, началник на Регионалния инспекторат на образованието.

Споразумението за сътрудничество е подписано в изпълнение на правомощията на прокуратурата за защитата на обществения ред и постоянния надзор за законност.

Екипите, които ще обучават учениците ще са от прокурори, следователи и полицаи, които извършват огледи и участват в разследвания по тежки пътни произшествия.

Съвместните лекции за безопасно поведение по пътищата ще се изнасят във всички  училища в Пловдивска област пред учениците от 11 клас. Лекциите за безопасност на движението ще се провеждат в часа на класния ръководител и стартират през следващата седмица.

Причината екипите от магистрати и полицаи да влизат в паралелките от 11 клас е, че на тази възраст учениците вече имат право да се записват за обучение в курсовете за получаване на свидетелство за правоуправление.

Лекциите на екипите от магистрати и полицаи ще бъдат проведени в 68 училища в Пловдивска област, където има паралелки от 11 клас или пред 4 419 ученици. От тях 3 225 ученици са в Пловдив. При представяне на темите ще бъдат показани и кадри от пътни произшествия.

Тревожната статистика сочи, че през последните месеци на територията на Пловдивска област зачестиха случаите на тежки пътни произшествия, при които загинаха и бяха ранени млади хора, чиято възраст е под 20 години.

„Целта е да се разясни на кандидат-курсистите до какви последици биха могли да доведат шофирането с превишена скорост, сядането зад волана след употреба на алкохол и въобще неглижирането на правилата за движение.

Но ние се обръщаме не само към бъдещите водачи, но и към пътниците, които сядат до тях в автомобила, защото те също носят отговорност, ако видят шофьор в неадекватно състояние и не го спрат преди да потегли на път.

В класните стаи ще влязат само колеги – магистрати и полицаи, които са практици.  Нашето послание е, че на пътя всеки трябва да е отговорен, прецизен и подготвен, да стигне до колкото може повече ученици, защото това означава спасен човешки живот“, коментира Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив.

Подобни статии

Top