Над 500 артисти превземат Пловдив в Нощта на музеите и галериите

500 артисти превземат Пловдив в нощта

Над 500 артисти от цял свят, които ще превземат 90 локации в Пловдив, ще участват в повече от 120 събития в десетото юбилейно издание на Нощта на музеите и галериите в града под тепетата. На 12-ти и 13-ти септември знаковото за страната събитие се очаква да да събере над 60 000 посетители.

27 музеи и галерии ще участват в Нощта в петък, а в събота в програмата ще се включат и 26 клуба, читалища, книжарници, ателиета, кина и театри. Предвидени са и 13 събития за деца. Програмата е пъстра и разнообразна. Участниците се постараха много и всяко едно събитие е направено специално за Нощта, подчерта фестивалният директор Виктор Янков.

Всеки един от участниците подготви своя проект шест месеца преди събитието, което в организационен план показва, че Нощта си е свършила работата през тези десет години, коментира Янков.

Събития ще има в много пространства в Стария град, ул.Отец Паисий, кв.Капана, ул.Отец Паисий, кино Ксмос, тютюневите складове на ул. Иван Вазов, където ще свири авангардната група „Пистамашина”. В двора на Драматичния театър пък ще свири Теодосий Спасов.

Посетителите на Нощта ще могат да гледат и телевизионен театър, да слушат рок и други. С интересен проект „Помогни на очите си да видят“  се включва Историческият музей. Всички експонати са описани на брайлово писмо. Ще има търг на картини на мистериозния български художник Милош Гавазов и още много разнообразни събития, коиот се очаква да съберат десетки хиляди души публика.

 

 

Подобни статии

Top