Над 600 бездомни котки в Пловдив са кастрирани през 2014

Лов на котки в града

Над 600 бездомни котки в Пловдив са кастрирани,  обезпаразитени и пуснати отново на свобода през 2014-а година, каза за DCNEWS.BG началникът на Зооветеринарния комплекс Марчо Дулев.

Два екипа за хващане на котки и един за кучета ще дежурят ежедневно и през следващата година. Според шефа на зооветеринарите с намаляване на популацията, проблемът с уличните котки може да бъде преодолян за по-малко от две години.

Котките се хващат, кастрират се в следобедните часове, след което се обезпаразитяват и поставят в специални пластмасови клетки. На следващия ден екипите от зооветеринари ги пускат отново в обичайната им среда.

Кучетата пък се отнасят в приюта на 4-ти километър, където също се подлагат на специални процедури за обезпаразитяване. През 2015-а се предвижда и увеличаване на броя на клетките за бездомните четириноги.

Популацията на бездомните котки през годината се е увеличила двойно в сравнение с минали периоди. Причината за това е по-малкия брой на уличните кучета, както и гражданите, които хранят животните в междублоковите пространства и така помагат за бързото им размножаване.

По думите на Дулев най-много бездомни котки има в районите „Централен“ и „Южен“. Припомняме, че глобата за граждани, които хранят котки без да имат разрешение от общината, е в размер от 100 до 500 лева. За да станат зоодоброволци, желаещите трябва да подадат молба, след което ще им бъде издаден сертификат. Ще бъдат определени специални места за хранене на животните, с което ще се намали пренасянето на зарази и замърсяване.

Подобни статии

Top