Над 80 сигнали за паднали дървета, коли се блъскат в снегорини в Пловдив (СНИМКИ И ВИДЕО)

Над 80 сигнала за паднали дървета са обработени от екипите на общината – „Чистота“, „Градини и паркове“, пожарната, Гражданска защита и доброволци. Това съобщи на нарочна пресконференция кметът на Пловдив Иван Тотев. Паднало дърво е попречило на движението на автобус №44 рано сутринта и заради това курсът му е пропаднал, но като цяло градският транспорт се движи редовно, посочиха от общината.

Трима шофьори се блъснаха в снегорини през нощта в града. Причината за безпрецедентните катастрофи е несъобразената с пътните условия скорост и припряността на водачите, поясни управителят на общинското предприятие Чистота” Иван Стоянов.

Цяла нощ машините са ринали сняг, след това са обработили всички надлези и първокласни улици със сол и калциев дихлорид. Сутринта са влезли в малките улички, но там, където има паркирани автомобили или самите улици на с ширина под 3 метра и половина, машините не могат да влязат, посочи Тотев.

„Още през нощта бе сформиран кризисен щаб, начело с кмета на Пловдив Иван Тотев и зам.-кмета по обществения ред и сигурност Георги Маринов. Той действа и в момента и координира работата на снегопочистващата техника, работниците и доброволците.“, посочи Стоянов.

440 чистачки са проправили пъртини по тротоарите и са почистили пространствата около спирките, видя репортер на DCNEWS. Улиците са изчистени до асфалт, но заради мокрия сняг и препаратите край тротоарите се е образувала киша, а шахтите са задръстени от сняг. „Сега ще хвърлим всички сили да почистим около шахтите, за да се оттича водата в тях, обясни шефът на „Чистота“.

Очаква се през нощта температурите да паднат и да замръзне, а през следващата седмица стойностите им ще бъдат много ниски. Това ще създаде условия за поледица, опасяват се от комуналното предприятие. От утре излизат и гурпите за почистване на ледени висулки. От общината предупредиха собствениците на сгради, че това е тяхно задължение, но ако имат трудности, те трябва да се обърнат към Чистота или пожарната, които имат необходимата техника за почистването им.

200 души от „Градини и паркове“ също са навън, за да почистват паркове и градинки. Цар-Симеоновата градина вече е с изчистени алеи. На места от предприятието премахваха дървета паднали върху коли. „Само един случай със застраховател имаме – до Новотела“, посочи зам.-кметът по сигурността Златин Велев.

„Няма бедствие в Пловдив“, заключи Иван Тотев и допълни, че кризисният щаб ще продължи да работи без почивка. Той посочи, че не възнамерява да обявява дървена ваканция, тъй като няма условия за това. Така кметът отговори на запитванията от ученици и родители, ще бъдат ли затворени училищата.

Подобни статии

Top