Най-луксозният затвор в света (СНИМКИ)

1_Halden_fengsel_958_756x329-700x329

Луксозна баня в килията, рисунка на стената за един милион британски лири и дори прозорци без решетки. Това е „наказанието“, което очаква най-опасните престъпници в Норвегия в затвора „Халден”.

Няма въоръжена охрана, няма наблюдателни кули или други средства за контрол над престъпниците. Половината от пазачите са жени и обикновено не са въоръжени, тъй като според управата пистолетите създават усещане за заплаха и социална дистанция, което тук не е необходимо.

Много курорти имат по-малко от развлекателни дейности, отколкото този затвор.  „Халден” предлага уникални възможности: усъдените могат да правят слънчеви бани, да играят тенис, да практикуват конна езда и риболов. Нищо общо със затвор.

Строежът на затвора, чиято стойност 20 млн. евро започва преди 10 години. Днес в него пребивават 252-ма затворници, голяма част от които са убийци, изнасилвачи и педофили. „Халден” е представян като най-хуманната в света институция за лишаване от свобода. Това е раят за убийците и изнасилвачите.

В този затвор престъпниците нямат килии, а всеки има своята стая, в която има: плазмен телевизор, хладилник, отделна баня, прозорци без решетки и дори обзавеждането е по дизайн. На всеки десет затворници се пада по една кухня и фитнес зала, а ако искат, те могат да се запишат на курсове по готварство или музика.

Килиите изглеждат по-приятни за живеене от повечето стаи в британските студентски общежития, а с отделните бани вицовете за изпуснатия сапун вече не са актуални, пише „Дейли мейл“.

Комплексът включва още горичка с пътека за джогинг, както и свободна къща с две спални, в която затворниците могат да настаняват семействата си, когато им идват на свиждане. Затворът наподобява максимално външния свят.

Според затворническите власти луксозната обстановка в простиращия се на 0.3 квадратни километра изправителен център помага за намаляването на и без това ниската престъпност в Норвегия.

Идеята зад този необичаен затвор е условията да накарат престъпниците да осъзнаят грешките си и да не вършат престъпления, след като отново излязат на свобода.

Данните сочат, че излизащите от този затвор, който се опитва да образова затворниците на демократична,екологична и човешка философия, имат най-нисък процент на рецидив в цялата страна.

Норвегия може да се похвали само с 20 процента ниво на рецидивизъм, докато при Съединените щати и Великобритания то е 60 и повече процента.

По материали на: lifebites.bg; classa.bg; e-zdravey; profit.bg;

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top