Най-отровните влечуги в света гостуват в Пловдив (СНИМКИ)

prirodonauchen_muzej (12)

Крокодили, каймани, октоподи, огромни змии са малка част от екземплярите в напълно обновения Регионален природонаучен музей в Пловдив. Пловдивчани и гостите на града могат да разгледат и пътуващата изложба на Тракийско Херпетологично Дружество.

Експозицията включва 44 вида от най – отровните видове влечуги в света. За първи път в България се излага на показ Аризонският отровен гущер.

„Той обитава районите в северната част на Мексико и Западните райони на САЩ. До момента не са известни смъртни случаи от ухапването му. Не е нападателен, нито агресивен екземпляр. Аризонският отровен гущер е месояден.

Предпочита да яде дребни животинки, както и паднали от гнездата птички. Ловува предимно вечер. Може да издържа доста време без храна”, разказва Красимир Христов, организатор на изложбата.

Друг приковаващ вниманието екземпляр в екзпозицията е двуметровият нилски крокодил. Преди да пристигне България, в частност в Тракийско Херпетологично Дружество, влечугото се е излюпило и обитавало един от големите чешки терариуми.  Изложбата може да бъде видяна до 20 декември.

В изцяло новия Природонаучен музей официално бяха открити и Планетариумът, терариум, сладководен и морски аквариум.

„За две години успяхме да изградим изцяло нов музей. 3D планетариумът е нещо уникално за града и страната ни. Сладководният аквариум включва 216 вида сладководни риби от цял свят. Това е най-голямата колекция от сладководни видове в България.

Морският аквариум, където могат да се видят октоподи, сепии и други морски обитатели, също е нещо ново и непоказвано досега в пределите на страната ни”, каза директорът на музея Огнян Тодоров.

Според него до средата на следващата година ще бъде изложена и колекцията на музея с препарираните животни. Причината е в тромавите административни процедури, които трябва да бъдат извършени. Най-впечатляващият екземпляр е препарираният мъжки лъв, задържан преди време на границата.

„Успяхме да се преборим за него и лъвът е вече тук. Имаше конкуренция за него, но ние успяхме да го вземем миналата седмица, каза Огнян Тодоров, като не пожела да коментира как Пловдивският природонаучен музей се е преборил за конфискувания екземпляр.

Цените на билетите за Терариума, Сладковоният и Морският аквариум започват от 1,00 лева за деца до 7 години, 2,00 лева за ученици и студенти, а за възрастни таксата е 4,00 лв.

Билетите за същите възрастови групи, но за Планетариума са 3,00лв, 7,00 лв и 10,00 лв.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top