Най-чаканото събитие в Италия е дело на българин (СНИМКИ и ВИДЕО)

Творецът Кристо Явашев завърши новия си творчески проект „Плаващите кейове“ (TheFloatingPiers.com) и днес го представи пред журналисти от медии от целия свят, пише италианският в. „Република“, цитиран от btv.

Проектът свързва италианския град Сулцано, на брега на северното италианско езеро Изео, с големия остров Монте Изола, който е насред езерото, чрез плаващи пътеки, по които хората ще могат да се разхождат свободно и безплатно от 18 юни до 3 юли.

Плаващите кейове из езерото Изео са с обща дължина от 3 км. Те водят от Сулцано до Монте Изола, после преминават покрай крайбрежието на острова и отвеждат посетителите до островчето Сан Паоло, което е частна собственост и ще може да се види само отвън, тъй като плаващите пътеки го заобикалят.

Кейовете са широки 16 метра и високи приблизително около 35 сантиметра.

Те са съставени от 220 хил. полиетиленови кубове с висока плътност, сглобени като мозайка помежду си.

Последният етап от проекта беше полагането върху тях на 100 хил. квадратни метра жълто-оранжев плат. С този плат, освен платформите, са „опаковани“ и 1,5 км от пешеходните улици в Сулцано и в град Пескиера Маргальо на остров Монте Изола.

Проектът на българския творец е финансиран изцяло от него. Той е най-очакваното събитие в Италия за годината, пише в. „Република“. Очаква се „Плаващите кейове“ да привлекат 1 млн. туристи от Италия и от света, допълва в. „Кориере дела сера“.

Заради него италианска железопътна компания „Тренорд“ увеличи влаковете си по линията Бреша – Изео – Едоло, която води до Сулцано, както и влаковете до Бреша, откъдето пътниците се прехвърлят за влаковете по линията за Сулцано.

Твърди се, че сред видните личности, които може да се разходят по кейовете на Кристо, ще бъдат Леонардо ди Каприо, Брад Пит и Матео Ренци, пише в. „Кориере дела сера“.

Официалното откриване на „Плаващите кейове“ е на 18 юни.

Подобни статии

Top