Намалиха данъка за най-масовите коли с 9-10 %

Намаляване размера на данъците за най-масовите автомобили приеха днес на последното си редовно за тази година заседание общинските съветници в Пловдив. Понижението на ставките бе прието с пълно мнозинство от общинските съветници.

За автомобили от 37 до 55 kW данъкът пада с 9,02%. От 55 до 74 kW налогът се понижава с 10%, а от 74 до 110 kW – с 12,71%. С 12% пада данъкът за всички товарни автомобили.

Групите на Патриотичния фронт и „Съюз за Пловдив“ направиха предложение за по-голямо намаление на налога за колите, но исканията им не бяха приети.

Намаляването на данъците ще доведе до 850 хиляди лева по-малко в общинската хазна. Според кмета Иван Тотев тепърва ще се търсят алтернативи как да се попълнят тези липси.

„Длъжни сме да намалим данъчната тежест с разумни нива. Те са съобразени с политиките за стимулиране на алтернативен транспорт“, посочи Тотев.

Слави Георгиев от Патриотичния фронт припомни, че това може да стане с увеличаването на таксите за Синята зона. Такова увеличение се предвижда през следващата година, като за час пловдивчани ще плащат 1,50 лв.

На днешната сесия бяха гласувани и промени в наредбата за администриране на таксите в общината. С нея се регламентира тарифата за поставянето на скоби, като глобата за това се увеличава и става 30 лева.

Намалението на местния налог ще засегне 120 000 от всичките 136 хиляди МПС, регистрирани на територията на общината, но за скъпите и мощни автомобили и джипове от висок клас данъкът остава непроменен.

 

 

 

Подобни статии

Top