Нападателят на баба Дона: Няма да правя повече така! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Пловдивският окръжен съд остави в ареста бандитите, извършили зверското нападение над 93-годишната баба Дона от хисарското село Ръжево Конаре. Срещу 27-годишния Андон Митев и 31-годишният Георги Лазаров са повдигнати обвинения за грабеж при условията на опасен рецидив.

Двамата извършители бяха докарани с белезници в залата.27-годишният Андон, който е от село Дълго Поле, община Калояново, се оказа с начално образование, а Георги бил неграмотен. Той дори не знаеше кога е рождената му дата и къде е роден, както и какъв е точният му адрес в Ръжево Конаре. Двамата били пастири на крави в местна ферма.

 

Става дума за тежко умишлено престъпление, за извършването на което двамата са се наговорили помежду си предварително, обясни в съдебната зала наблюдаващият прокурор Галина Андреева. По думите й двамата били кравари и си признали, че са набелязали възрастната жена като жертва, тъй като живеела сама в края на селото. Известно време те са я следили, установили са кога получава пенсията си, наблюдавали са кога ще остане сама и са се подготвили за престъплението, като са си осигурили ръкавици и саморъчно направена маска от шапка. Така се опитали да прикрият следите от извършения грабеж.

В сряда около 20.00 часа те изчакали синът на старицата да си тръгне и нахлули в къщата. 27-годишният Андон, който е прекият извършител на побоя над баба Дона Чернева, влязъл в стаята й и започнал да я души. Според прокурор Андреева в резултат на побоя, нанесен върху жената, тя е получила сътресение на мозъка, контузии на ларинкса, гръдния кош, таза, както и още множество контузии и кръвонасядания по тялото. „Упражненото върху бабата насилие от страна на Андон е било с висок интензитет, при това без всякаква необходимост, за да се извърши това престъпление“, категорична бе Андреева. По думите й престъплението е изключително брутално, имайки предвид колко беззащитна и безпомощна е старицата.

Едва след като жената била пребита, Андон подал сигнал на съучастника си – 31-годишния Георги Лазаров, който влязъл да претършува къщата. Финансовият им „удар“ бил в размер на едва 50 лева. „Всъщност те са били с ясното съзнание, че няма да намерят много пари. Но решението им е било продиктувано от личната им нужда от средства, без да се съобразяват с това, че жертвата им също има нужда от тези пари и е работила цял живот, за да ги получава“, посочи прокурорът.

По думите на Галина Андреева двамата са си говорили, че това е добър начин за изкарване на допълнителни доходи – а именно: да обират възрастни самотно живеещи хора, чиито къщи са в края на селото и няма кой да им помогне. „Т.е. те са смятали да обират и други хора“, коментира тя. Прокурорът припомни, че освен за кражби, Митев е осъждан и за убийство на 85-годишен дядо, като е излежал 9-годишна присъда, тъй като е бил непълнолетен. Другият извършител – Георги Лазаров, също е осъждан за взломни кражби, макар да е реабилитиран впоследствие.

Адвокатката на Андон настоя да му бъде наложена парична гаранция от 500 лева или мярка „подписка“, такава мярка или „домашен арест“ поиска за Лазаров и другата защитничка. Пред съда Андон заяви, че знае, че това, което е направил, е лошо и помоли за по-лека мярка. Лазаров пък обеща, че няма да прави повече така.

„Никой от обвиняемите не е в детската градина, че да се отърве само с обещание, че няма да прави повече така“, контрира прокурор Андреева. И отново подчерта, че става дума за тежко криминално престъпление с висока обществена опасност. И че съдът трябва да приложи пълната сила на закона, тъй като в противен случай подобни престъпници остават с впечатление за безнаказаност.

В съдебната зала беше дошъл Георги Тренчев от Пловдив. „Викат ми бай Георги Козаря. Възмутен съм, затова дойдох“, ядосваше се бай Георги. Вижте в следващото видео какво още каза той след делото!

 

Подобни статии

Един коментар

  1. bgpobeda написа:

    ДА ЗАЩИТИМ РОДНАТА ПОЛИЦИЯ ОТ ЛОШИТЕ ЦИГАНИ!!!

Comments are closed.

Top