Направили ексхумация на убития от баща и син Пацеви клошар Шабана - DC news

Направили ексхумация на убития от баща и син Пацеви клошар Шабана

Ексхумация на трупа на убития преди три години от баща и син Пацеви клошар Камен Щерев, по прякор Шабана, е била извършена при разследването на случая. Този факт изплува по време пледоарията на прокурора по делото в Апелативен съд днес. Ексхумацията е била направена, за да се установи каква е истинската причина за смъртта на бездомника и дали той  е страдал от остеопороза, в резултат на която костите му са станали по-чупливи.

Експертизата показала, че не „остеопорозата“, а ударите по гърдите на Шабана са довели до счупване на гръдната кост, от което се е развила мастна емболия. Именно емболията е причинила смъртта на Щерев. Експертите са отхвърлили твърденията, че смъртта е причинена от нараняване на гърдите при реанимационните действия на спешния екип, дошъл при сигнала за намиращия се в безпомощно състояние бездомник.

Държавният обвинител припомни днес обрата, който се случи по време на заседанието на 3 май, тази година. Тогава бащата и синът – Петър и Йордан Пацеви, изведнъж промениха показанията си и с думите: „Сега ще ви кажем истината за това, което се случи“, измениха изцяло версията си за станалото на 7 април 2013 година. Най-вероятно причина за това е в смяната на защитниците на бившия полицай от Специализирания отряд за борба с тероризма и баща му. Адвокатите Йордан и Константин Давчеви поеха защитата на подсъдимите пред Апелативния съд.

Според обвинителя запаленият от Шабана огън от автомобилни гуми е довел до насилието от страна на бащата и сина. Тъй като този огън им пречел, а те вече веднъж били предупредили клошаря, спрели до него с колата си, слезли от нея и му нанесли жесток побой, като полицаят дори си взел палка от багажника на колата.

„На предишното заседание те дори намериха двама свидетели, които си стояли в миникупър, пили кафе, пушили цигари и наблюдавали ставащото“, каза прокурорът от Апелативна прокуратура, визирайки свидетелите Валентин Белилов и Йордан Йорданов.

Пацев-баща: Поех вината за клошаря, оставихме го жив

На заседанието днес бе приета назначената предишния път комплексна съдебно-психиатрична и психологическа експертиза. Според двете експертки няма данни бащата и синът да са били неадекватни в момента на убийството. „Йордан Пацев възприема думата „гяур“, казана му от клошаря, като кръвна обида поради патриотичното си възпитание. Възприятията му са били обострени заради помена на баба му, от който са се връщали, а и от псувните от страна на бездомника.

Припомняме, че бившият полицай Йордан Пацев и баща му Петър бяха осъдени съответно на 10,5 и 10 години затвор за убийството на Шабан при първоначален строг режим.  След побоя двамата, които преди това ритали жертвата, си тръгнали, като оставили Щерев да лежи на земята в безпомощно състояние. Свидетели помогнали на клошаря и повикали Бърза помощ, но той починал.

В съдебната зала днес дойде и бившият шеф на сектор „СОБТ“ в Пловдив Павел Костадинов, който даде добри характеристични данни за бившия полицай Йордан Пацев. По думите му той бил дисциплиниран, с добър интелект и култура, а също добре се стиковал с колегите си.

Съдът обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения 30-дневен срок.

Подобни статии

Top