Направиха бира от хляб

Британска пивоварна намери начин да се справи с хранителните отпадъци, като ги превърне в една от най-любимите напитки на британците, пише „Индипендънт“.

Пивоварната намерила начин да използва хляб в производството, след като открила, че домакинствата във Великобритания изхвърлят най-малко 24 милиона филийки хляб годишно.

В производствения процес се използва непродадения хляб и други излишни продукти в пекарни, производители на сандвичи и др.

Целта на проекта е да се справи с глобалния проблем с хранителните отпадъци.

Бирата, произвеждана в Източен Лондон, ще се продава онлайн срещу 3 паунда бутилката. Те се приготвя, като се смесва излишния хляб в галета с малцов ечемик, хмел и мая.

Всички приходи от бирата ще отидат за организацията „Feedback”, която има за цел да намали хранителните отпадъци наполовина до 2030 г. Според статистиката само във Великобритания 15 милиона тона храна се пропилява и се изхвърля в кофата всяка година.

Хлябът е най-прахосваният хранителен продукт. Организацията съобщи, че с изхвърляната от домакинствата храна всяка година може да се предотврати недохранването на 26 милиона души по целия свят.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Top