НАП извади на светло продажби на плодове и зеленчуци в Южна България

pazar

Драстично увеличение на регистрираните приходи от продажби на плодове и зеленчуци по време на майските празници отчита НАП след предприетите контролни действия от Агенцията в Южна България.

Обявените на светло обороти са в пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, показва анализ на дирекцията в Пловдив от дистанционната връзка на касовите апарати на търговците в бранша с единната електронна система на НАП.

Например в обект, който преди година по празниците е отчел 20 лв. приходи, сега са регистрирани 170 лв. от продажби.

Припомняме, че в дните около 1-ви май и Гергьовден имаше засилено данъчно присъствие и открито наблюдение на пазарите за плодове и зеленчуци с цел да не се укрият приходи от реализираните сделки. 107 обекта бяха проверени по отношение осчетоводяването на продажбите, воденето на касови отчети и договори на наетите лица.

351 търговци бяха идентифицирани като стационарни обекти за продажби, така че касовите им апарати вече са включени в мониторинга на НАП, осъществяван дистанционно.

30 нарушения установиха инспекторите по време на проверките. Най-често става дума за неиздаване на касови бележки и разлики в касовите наличности. НАП Пловдив напомня, че санкцията за работа без касов апарат стига до 10 000 лв., а за неиздаване на фискален бон до 2 000 лв.

Контролните действия на данъчните обхванаха търговци от Пловдив, Първомай, Велинград, Стара Загора, Казанлък, Хасково, Свиленград, Кърджали. Дистанционното наблюдение и проверките в бранша продължават.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top