НАП Пловдив продава паметник на културата

Архитектурен паметник на културата обяви на търг Националната агенция за приходите в Пловдив. Къщата се намира в Копривщица и е обявена за паметник с категория „местно значение“ с решение на Министерство на културата през 1975 г.

Имотът се простира върху площ от 368 квадрата. Напълно реновиран е и е годен за живеене, тъй като има даже обзавеждане. Състои се от две отделни сгради, двуетажни, съхранили напълно характера на времето – със закрити и открити чардаци, парапети и стълби в стар стил.

Допълнително помещенията вътре са пригодени за спални, всяка от които със самостоятелна баня, има одобрен и архитектурен проект за кафене. Историята твърди, че това е една от само няколкото къщи, които не са горели по време на Априлското въстание в Копривщица.

Експерти пък добавят, че адаптациите след това са направени внимателно и без компромис със стойността на къщата. Днес, тя би била особено подходяща за хотел, ориентиран към туристите с афинитет към историята.

Първоначалната цена на имота е 150 000 лева и в продължение на една седмица от сряда, 17 юни може да бъде огледана от кандидат-купувачи. Уговаряне на оглед и допълнителна информация как се участва в търга може да се получи на телефона на публичния изпълнител, водещ продажбата, който е обявен в съобщението за търг.

То е достъпно в електронната страница на НАП www.nap.bg в рубриката „Продажби“. Там са видни също така сроковете за внасяне на депозит и на ценово предложение за закупуване на къщата.

Подобни статии

Top