НАП публикува образец на сметка за авансово удържане на данъка

НАП Пловдив работи до 16 часа днес

Националната агенция за приходите публикува образец на заявление за авансово удържане на данъка върху доходите през последните три месеца на година. Подаването му не е задължително, но за желаещите срокът е до 30 септември, напомня НАП Пловдив.

От териториалната дирекция уточняват, че през тази година за първи път имаме право да изберем дали да получим целия си доход за последното тримесечие и догодина да имаме данък за довнасяне, или пък платецът да ни удържи данъка авансово и догодина да ни остане ангажимент единствено да подадем данъчна декларация.

С публикуваното от НАП заявление, физическите лица, получатели на такъв доход, информират платеца – най-често работодател или наемател, че искат авансово удържане на данъка. Ако данъците бъдат авансово удържани, лицата няма да могат догодина да се възползват от правото на 5% отстъпка от данъка за довнасяне, в случай, че го декларират по интернет.

От НАП Пловдив припомнят още, че възможността за авансовото удържане на данъка за последните три месеца на годината касае и доходите от наеми, когато наемът се плаща от фирма или самоосигуряващо се лице.

В този случай авансовият данък върху дохода от наем се удържа от фирмата наемател и наемодателят трябва да декларира изрично, ако желае данъкът за последното тримесечие също да бъде прихванат авансово.

Тази особеност не касае доходите от наеми между две физически лица. При тях авансов данък през последното тримесечие не се удържа и право на избор няма.

Физическите лица могат да декларират пред предприятието или самоосигуряващото се лице, което през четвъртото тримесечие на годината им изплаща доход от наем или от друга стопанска дейност, че желаят да им бъде удържан авансов данък. с новия образец на сметка за изплатени суми.

Документът може да бъде намерен на интернет страницата на Агенцията – www.nap.bg.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top