Настаняват в приют 53-годишен пловдивчанин, живеещ в нечовешка мизерия

zov za pomosht (6)

53-годишен мъж от миналото лято живее при нечовешки условия в пловдивския квартал „Кючук Париж“. Пловдивчанинът Пенчо Рангелов имал къща в горичката до комплекс „Южен Полъх“, но миналата година тя се срутила и той се преместил в импровизиран подслон до нея.

В редакцията на DCNEWS получихме зов за помощ от съседи на Пенчо, тъй като преди месец човекът си счупил крака. Бил приет в УМБАЛ „Св. Георги“, гипсиран и освободен. Прибрал се сам, без патерици. Оттогава живее скотски в полусрутена постройка, подобна на тоалетна. Ето и текста на призива за помощ:

ПЕНЧО СЕ НУЖДАЕ ОТ СПЕШНО НАСТАНЯВНЕ В ПРИЮТ ЗА БЕЗДОМНИ ХОРА В ГР. ПЛОВДИВ!!!

53-годишният Пенчо Рангелов от гр. Пловдив живее Оституции т години в изоставена къща зад к-с „Южен полъх“, кв.“Кючук Париж“. През изминалото лято къщата се срутва и той се мести в импровизиран подслон до нея.

Преди години е живеел под наем със семейството си – жена и две деца. Пенчо работи като телеграфен пощальон, но жена му заминава за Холандия. Той не желае да напуска ПЕ за преосвидетелстване (писмото за ТЕЛК се изпраща на постоянен адрес) и остава без пенсия и здравни осигуровки.

Преди около месец си чупи крака, губи съзнание. Оказана му е спешна помощ в хирургиите на УМБАЛ „Св. Георги“. Мястото, където живее е обрано по време на престоя му в болницата. Липсва личната му карта и документи.

След като е изписан от хирургиите на бул.“Пещерско шосе“ до колибата си зад к-с „Южен полъх“ Пенчо се е прибрал пеша, без патерици. В момента той не може да се грижи за себе си сам – да си осигури прехрана, вода, неподвижен е и студува, хигиената му е много занижена и е заплашен от гангрена на крака.

До възстановяването си Пенчо спешно се нуждае от настаняване в приют за бездомни хора, където да бъде на топло и да има елементарна хигиена и медицинско наблюдение, както и съдействие за издаване на нова ЛК.

От DCNEWS отидохме на място, за да се срещнем с Пенчо Рангелов, но не успяхме да го намерим. Според хората наоколо през деня той рядко стоял в срутените постройки, където спи. Екипът ни се натъкна на страшната мизерия, при която живее мъжът. Съседка ни обясни, че вчера някакви хора са го прибрали.

Оказа се, че от Общинската социална дирекция вече знаят за случая и са предприели мерки. Според директора Надя Танева, сигналът е стигнал до тях в понеделник. Тогава група социални инспектори е отишла на място, служителите са огледали района и са разговаряли с Пенчо Рангелов, който според доклада им бил съвсем адекватен.

„Тъй като няма документи, сме започнали процедура да му бъдат извадени такива и да го настаним  в приют, а впоследствие и в друга социална институция“, обясни пред DCNEWS Танева.

Тя е подписала вчера заповедта за настаняване на бездомника в приют, а документът ще бъде връчен на хората, опитващи се да му помогнат днес. Очаква се още днес Рангелов да бъде настанен в приют.

Вижте снимки от мястото, където живее в момента Пенчо Рангелов!

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top