НАТО предупреди Турция да не разчита на подкрепа, ако влезе по суша в Сирия (СНИМКИ И ВИДЕО)

12767621_1720310424852014_411656772_n

НАТО предупреди един от своите членове Турция да не разчита на подкрепа от страна на Алианса, ако предприеме сухопътни действия в Сирия. Европейските дипломати обявиха, че Анкара не трябва да се позовава на член 5 от договора, който гласи, че нападението над една държава от НАТО, се счита за нападение над всички.

Най-силната съпротива идва от страна на Германия и Люксембург, като двете държави обявиха, че не желаят да плащат цената на война, започната от турците. В същото време Саудитска арабия изрази готовност да участва заедно с Турция в сухопътна операция срещу кюрдите, които са считани за автори на редица бомбени атентати.

Явно предупреждението е дало ефект, защото Турция обяви, че няма да предприема сухопътни действия без одобрението на коалицията или на Съвета за сигурност на ООН.

Опасенията от подобна операция са, че може да се стигне до сблъсък между Турция и Русия, която се сражава на страната на правителствените сили на Башар Асад и след свалянето на руския самолет отношенията между двете държави са силно обтегнати.

Руснаците вече разположиха в района най-модерните си самолети Су-30, както и последния модел умни танкове Т-90 Армата.

Снимки: Дейли мейл

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top