Натровените с гъби яли заешка яхния

Семейството натровени от гъби столичани са яли заешка яхния с лук, моркови и печурки, закупени от голям хипермаркет в София. Това стана ясно, след като БАБХ разпространи справка от зам.-директора на Столична РЗИ.

В 15.00 ч. днес изпълнителният директор на Александровска болница доц. Константин Ангелов подал сигнал до здравната инспекция в София за отравянето с гъби на трима души.

Двама от тях са приети за лечение в болницата, а един е изпратен в „Пирогов“. И тримата пациенти са били консултирани от токсиколог в „Пирогов“, където са им направени изследвания и е доказан холинолитичен синдром, дължащ се най-вероятно на „микоатропиново гъбно отравяне“.

Болните разказли, че в понеделник – 13 юни, яли заешка яхния вкъщи. Тя била приготвена с лук, моркови и печурки, закупени от магазин на голяма търговска верига.

По тази причина БАБХ забрани продажбата и издаде заповед за изземване на наличните количества гъби от магазинната мрежа. Те ще бъдат изследвани, за да се докаже токсина, причинил отравянето.

От болниците съобщиха, че пострадалите са стабилизирани и са под постоянен лекарски контрол. Предстои провеждане на епидемиологично проучване и събиране на необходимата информация, уточняват от БАБХ.

Както вече DCNEWS съобщи ТУК, възбраната за продажбата на печурки е разпоредена за магазините на търговската верига в цялата страна.

Подобни статии

Top