Националите отлетяха за Баку без Гонзо, Касабов е водач на делегацията

Илиан Илиев: Илюзия е, че отиваме на екзотично турне със слаби противници

Михаил Касабов, който беше досега вицепрезидент на БФС – както при Борислав Михайлов, така и при Иван Славков, е водач на делегацията на България за турнира FIFA Series в Азербайджан. Причината е, че Георги Иванов още не е вписан официално като президент на централата.

България ще участва в пилотното издание на новата надпревара на световната централа, а съперници са отборите на Танзания и домакините от Азербайджан. Опитният ръководител заяви, че е получил покана от новия президент на БФС Георги Иванов да се включи в екипа му, но по-скоро ще откаже възможността да се върне.

„Да, говорихме с Георги Иванов и докато го впишат него, аз съм и.д президент. Така че няма никаква драма“, обясни Касабов дали това е последното му пътуване с националния отбор и след това продължи: „Той ме покани, но това си остава между нас. Но няма изгледи да се върна в БФС“.

Попитан какво трябва да се очаква от двубоите с Танзания и Азербайджан, той отговори: „Тези мачове са подготовка за отговорните мачове през есента, когато започва Лигата на Нациите. Те са по-важни. Отдавна е дошъл момента да спечелим победа, така ме се надявам да се случи“. 

Селекционерът на националния отбор по футбол Илиан Илиев говори преди заминаването за Азербайджан.

„Нямаше много време за емоции от снощи, тъй като днес станахме рано, тренирахме сутринта и се приготвихме за пътуването. Настроението е добро, така че се надявам да се приберем в добро и след мачовете“, започна Илиев, който беше награден за номер 1 при наставниците в анкетата Футболист на годината.

За съперниците, наричани донякъде екзотични, той каза: „Аз вече към 10 пъти ви казах, че да играеш с Азербайджан, който е горе-долу на нашето ниво, не е толкова екзотично. И с Танзания, който е участник за Купата на Африка – знаем как се класираш на такова първенство, не е лесно. Създаването на илюзии, че отиваме на екзотично турне със слаби отбори е далеч от истината. И трябва да го разберем. Всеки един мач е тест, с който и да е противник, и трябва да тръгваме нагоре. А не да отиваме на мач с нагласата, че едва ли не с отбори под нашето ниво. И това не е така“.

„Основното за предстоящите срещи, е моментите в предните два мача, в които стояхме добре на терена в двете фази, да е повече време като продължителност. И със Сърбия, и с Унгария, имахме добри периоди. Но имахме и такива, в които допуснахме влизане на противника в последните 30 метра в нашата половина. И така рискуваме да ни отбележат гол. И естествено, концентрация при статичните положения, откъдето голове получихме“.

„Гледахме противника в първата среща Танзания, а сега като пристигнем, ще им покажем на футболистите силните и слабите страни. Трябва да запознаем футболистите с какви схеми играят отборите. Макар, че при Азербайджан има смяна на треньора. И се надяваме да няма големи проблеми, за да не ни изненадат“, kaза Илиев.

За съперниците за контролите: „Виждате, че първо ние се готвим за Лига на нациите, в които отборите теоретично са на едно ниво. Второ – ние през юни се срещаме с противници, които са по-добри от нас, защото играят на Европейско първенство. Имахме предложения и от силни страни.

„Но ако играем контрола с Франция и Англия, трябва да се наредим, да пазим резултата и да направим равен, да загубим минимално и да бъдем доволни. На този етап е добре да играем с отбори, които са на нашето ниво. Да играем с отбори, с които да държим топката.