Националите ще играят на стадион „Христо Ботев“ до Нова година

Това обяви президентът на БФС Георги Иванов

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов беше специален гост на церемонията по награждаването на най-добрите млади футболисти в трите Елитни групи. Иванов заяви, че централата ще направи всичко възможно, за да подпомогне талантливите български играчи да стигнат върховете.

Също така той заяви, че очаква с нетърпение мачовете на националния отбор на България през юни като гост на Румъния и Словения и подчерта, че това са и последните проверки преди началото на Лигата на Нациите.

„При всички положения днешните награди са нещо положително за момчетата и се надявам да ги мотивира. Все пак някои от тях получиха награди и това трябва да ги накара да държат тези резултати, които са постигнали. Другите, които не бяха наградени, ще имат амбицията и мотивацията да стигнат до награди. Но най-важното от всичко е това нещо, което правим, да показваме тези млади футболисти на нашата общественост, защото това е бъдещето на България. И след години това ще бъдат футболиститe, с които или ще се гордеем, или ще се срамуваме. Зависи как сме работили“, каза Иванов.

Последва въпрос към президента на БФС дали в централата мислят за ограничителни или рестриктивни мерки за повече български футболисти в Първа лига. Но Иванов смята, че не това е правилният начин.

„Ние от две години и половина изключително много работим в детско-юношеския футбол. Аз съм го казвал и преди. Ако искаме да имаме добри играчи, трябва да наблегнем там, да обучим треньорите, защото те са много важни и не може да има добри футболисти, ако няма добри треньори. И да направим така, че да има условия за тези млади футболисти да растат. Амбицията ни е това да продължи в дългосрочен план. Но да се налагат правила, не е нужно в момента. Важното е да работим добре в детско-юношеския футбол и да правим играчи. Знаете, че в професионалния спорт конкуренцията е изключително свирепа. Но това, което виждаме в тези 15, 16, 17-годишни момчета, смятам след време България ще има много добри играчи“.

След това той говори за предстоящите мачове на националния отбор. На 4-и юни лъвовете гостуват на Румъния в Букурещ, а на 8-и юни – на Словения в Любляна.

„Ще се срещнем с два много сериозни противника, които знаете – играят на Европейските финали. За нас е важно да видим до къде сме, да се подготвим за Лигата на нациите. Резултатите са важни винаги, когато националният отбор играе, дори и в контролни срещи. По отношение на клубния футбол се надявам всички отбори, които участват в европейските турнири, да стигнат до групови фази и да покажат най-доброто си лице. Все пак ние представяме България в Европа. За националния отбор се надявам да спечели Лигата на Нациите и да положим една основа. Вече две години изграждаме отбор с млади футболисти и е крайно време да видим плодовете на този процес“.

Вчера Иванов официално беше вписан в Търговския регистър като президент на БФС, след като до момента имаше две жалби. Те обаче бяха оттеглени и сега административни пречки няма.

„Колко е важно вписването? Не е било такава разлика. В момента има няколко неща, които трябва да променим, да направим някакви реформи. Които без вписването нямаше как да се случи. Така като завършат първенствата, когато всичко е по-спокойно, има неща за подготвяне за следващия сезон“.

„Не мога да кажа точно дали има отбор, който ще прекъсне скоро хегемонията на Лудогорец. Но е факт, че за тези години Лудогорец показва развитие, за да стигне до тук. 13-те им титли не са случайни. Пожелавам успех на всички отбори и нека най-достойният да спечели шампионата догодина“.

Националният отбор на България ще домакинства в Пловдив в мачовете си до Нова година, каза  още Иванов.

БФС ще се възползва от най-новия изграден стадион у нас – „Христо Ботев“, за да посреща противниците. „Смятам, че едно прекрасно съоръжение е стадион „Христо Ботев“ и националният отбор ще изпита удоволствие, а и зрителите ще се чувстват комфортно да гледат мачовете там. За нас по принцип инфраструктурата е важен приоритет за нас. Много е важно държавата да помогне за изглаждането на тази структура. И всички структури да работим заедно – Министерство на спорта, Футболен съюз. Всички, които отговарят – да помогне и да се изградят нови игрища. Ако искаме да създаваме футболисти, това е водещото“.

Източник: БТА