Национална ученическа научна конференция се провежда в Пловдив - DC news

Национална ученическа научна конференция се провежда в Пловдив

Днес и утре Пловдив е домакин на един от големите национални форуми на талантливите ученици по математика, информатика и информационни технологии – 15-та Ученическа научна конференция. Организатор е Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ).

През последните няколко години институтът организираше Националните ученически конференции няколко поредни години през м.януари в град Пловдив. След гостуване в Габрово и Стара Загора за Петнадесетата ученическа конференция сме отново в Пловдив.

Ученическата конференция тази година ще се проведе в залите на Дома на науката и техниката.  Форумът е една от конкурсните сесии на Ученическия институт, където авторите на подготвени предварително проекти ги представят пред журита от специалисти. Авторите на най-добрите разработки получават сертификати.

Научното жури на конференцията, която започва днес, е съставено от най-изтъкнатите български математици и информатици.  Във форума ще участват 47 проекта – 19 по математика и 28 по информатика и информационни технологии. Авторите са 65 ученици от 22 средни училища от 17 града на страната – Бургас, Варна, Видин, Гоце Делчев, Димитровград, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пирдоп, Пловдив, Русе, Смолян, София, Стара Загора, Хасково и Шумен.

Откриването на конференцията ще бъде днес от 18 часа в зала „Съединение” на Регионалния исторически музей в Пловдив.

На 17 януари, събота, от 9:00 до 15:30 ч. участниците ще представят пред журитата и гостите своите разработки в зали 5 и 6 на Дома на науката и техниката.

Тържественото закриване и награждаване на отличниците ще се състои от 18:00 часа в зала 6 на ДНТ.

Докато трае конференцията, в Пловдив ще се състои и среща на сдружението на директорите на математическите гимназии в страната.

 

Подобни статии

Top