На Бабинден орисват първото бебе за 2016 година в УМБАЛ

Жорж Пелев ще пророкува ще има ли много бебета и през 2015

С празнична програма ще отбележат в УМБАЛ “Свети Георги” Деня на родилната помощ. Домакин на събитието ще бъде Клиниката по акушерство и гинекология, съобщи нейният началник доц. д-р Екатерина Учикова.  Екипът от акушери и гинеколози ще пресъздаде обреда от народната традиция за празника, популярен като Бабинден. Ритуалите през този ден са подчинени основно на засвидетелстването на почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

На празника кметът на Район Западен г-н Димитър Колев ще ориса първото бебе, родено в клиниката през 2016 година. Малкият Илкай се появи на бял свят в първата минута на 1-ви януари.

През миналата година в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ се родиха 2 094 бебета, което е с около 20 повече от предходната 2014-та. На фона на намаляващата раждаемост в страната, това е своеобразен рекорд, смятат от клиниката.

В МБАЛ „Пловдив“ по традиция също ще бъде отбелязан Денят на родилната помощ – Бабинден. В 8.00 ч. във фоайето на 4 етаж на болницата в АГ отделението ще се извърши традиционният ритуал „Миене на ръце“.

В АГ „Весела“ също ще измият ритуално ръцете на началника на отделението точно в 8.00 ч.

Денят на родилната помощ /Бабинден/ по стар стил ще бъде отбелязан и в асеновградската болница. По този повод общинското ръководство ще гостува на обичая „Миене на ръце“ в АГ-отделението в МБАЛ-Асеновград от 8:30 часа.

Подобни статии

Top