На Банго Васил - етнопразник в СОУ "Пенчо Славейков" (СНИМКИ И ВИДЕО) - DC news

На Банго Васил – етнопразник в СОУ „Пенчо Славейков“ (СНИМКИ И ВИДЕО)

С уникален етнопразник и ден на отворените врати отбелязаха ромската Нова година децата от най-голямото училище в Пловдив СОУ „Пенчо Славейков“. За Банго Васил ученици и учители показаха талант и умения в танците и драматизацията.

Кръшни песни и танци по повод Василица ме посрещнаха още от вратата в СОУ „Пенчо Славейков“. Деца на възраст от 6 до 15 години показаха пластичност, гъвкавост и много талант и създадоха прекрасно настроение по случай ромския празник.

8-годишният Щерю ни разказа легендата за Банго Васил. Преди много зими, когато ромите още били катунари, тръгнали да търсят по-топло място. Докато преминавали един мост, се извила буря и те се уплашили, че ще умрат. Тогава се появил техният спасител. С усмивка на лице, той закачил каруците от катуна и ги извел в равнината. Казвал се Васил, а денят бил 14 януари. Оттогава ромите, в знак на уважение към своя спасител, наричат деня Василица.

„Тези деца имат потенциала и капацитета да развиват себе си най-вече в занаятите. Те са изключително надарени музикално и танцово и имаме чудесни спортисти, които печелят в състезания на градско ниво“, каза директорът Екатерина Делинова.

По-големите ученици демонстрираха днес обучението си по занаяти. Гостите, поканени на тържеството, имаха възможност да разгледат класните стаи и работилниците, в които възпитаниците на училището  учат шев и кройка, шлосерство и дърводелство.  Снежана и Илияна се обучават за шивачки. От стара пижама Снежана е направила калъфка за възглавница, а Илияна е ушила модна чанта от старите дънки на баща си. Всички момичета бяха облечени с прекрасни рокли, шити от самите тях.

В класовете по дърводелство и шлосерство учениците демонстрираха как изработват мебели за дома и градината. А също сувенири – стойки за вино, за вестници, свещници, катерушки и др. Така децата получават занаят и ако не продължат образованието си след 9 клас, могат да работят придобитата професия, коментира директорката Екатерина Делинова.

Подобни статии

Top