На борба с листопада под тепетата (СНИМКИ)

Временно е преустановено машинното миене на големите булеварди и улици. От общинското предприятие „Чистота” съобщиха, че причината е големият листопад.

Листата  пречат на машините, освен това  запушват шахтите и има опасност градът да се наводни при следващия дъжд.  Шумата се събира и се извозва до депото в Шишманци, ежедневно работниците на комуналната фирма събират около 100 тона листа.

Всички тротоари, улици, паркове и междублокови пространства в града са зарити в шума, а  всяко паднало и събрано листенце е разход в общинската хазна. За да се предотврати задръстването на шахтите над 350 чистачки метат в целия град.

„Трудно е много, листата хвърчат. Като ги събера в чувалите и ги качват на бобъра“, споделя Филка Илиева.

„Листата са трудни, но и колите пречат“, допълва колежката й Зойка Рашкова.

Освен жените се използва и наличната техника на комуналната фирма, включително и листосмукачката.

„Една жена ако трябва да измете 10 метра и да напълни един чувал и това ще й отнеме половин час, а ние с техника това го правим за 5-10 минути“, каза директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов.

Стоянов допълни, че на ден се пълнят до 1 500 чувала само в един район. Градът е разделен на 8 района. Извозените листа до депото в Шишманци се преработват в компост, който се използва за наторяване и подсилване на почвата.

Подобни статии

Top