На гости на Душко – Краля на клошарите (СНИМКИ)

В мъгливата съботна сутрин реших да отида на гости. Не в уютния дом на приятел или роднини, а в кралския двор. На гости на Душко – Краля на клошарите.

„Кралството“ на 52-годишния бездомник Душко Абаджиев всъщност е една полянка между сградите на бул. Васил Априлов, която хората от квартала наричат сметище.

Заварвам го да ремонтира с двама „колеги“ изтърбушен диван.  За секунди потръпнах нерешително дали да прекрача прага на „кралството“ . Широката усмивка на Душко обаче ме окуражи и смело нагазих в боклуците.

Успоредно с ремонта на дивана той разглобяваше и една пружина от легло. Бързаше много, за да успее до обяд да занесе желязото в пункт за изкупуване, където ще му платят 30 ст. за килограм. Той събира също и хартия – за нея му дават по 7 ст. за килограм.

Основните доходи на Краля са от тази дейност, но не отказва и друга работа. Съседи го викат да помага – да даде рамо при пренасяне на тежки мебели, да почисти някое мазе или гараж срещу дребни суми. „Всичко това ми е от боклука, ако някой ми каже, че съм откраднал, ще взема и ще се гръмна“, категоричен е той.

Питам го колко пари има в момента. Той вади розово портмоне, от което измъква грижливо сгъната двайсетолевка и казва, че си я пази за тежки времена. А те се задават – идва зимата, клати глава Душко.

В момента е напуснал постройката, която обитава, защото тя се е напукала и според него е опасно да живее вътре. Опънал е с подръчни материали две импровизирани палатки в двора и гостоприемно кани да ги разгледам. Няма ток, нито вода. Наоколо е пълно с бурканчета, консервни кутии и найлонови торби с неясно съдържание, дрехи, кашони, бутилки и остатъци от храна.

Кралят на клошарите измъква от безпорядъка пластмасова чашка с кафе, пали цигара и сяда на новия си диван за кратка почивка. „Родом съм от Чирпан. Разведен съм, имам син и дъщеря. Работил съм 25 години, последно бях охранител към общината“, започва да разказва за живота си Душко. До него веднага се настаняват новата му приятелка и „колегата“ по съдба Запрян Митев, който също иска да разкаже за своите патила.

„Жена ми е известен лекар, гинеколог е, ама ме изгони. Приписах апартамента на дъщерята и ме изгониха. Сега искам да се срещна с д-р Герев, припряно се намесва в разговора Запрян. В този момент се чува телефонен звън. Не ми се вярва някой от тях да има мобилен телефон, но Душко трескаво  рови из многото си джобове и вади джиесем. Провежда много съсредоточено кратък разговор и после нарежда – отиваш на „Кошмаркет“. Така наричат контейнерите, които старателно преглеждат почти денонощно. И Запрян моментално се изстрелва към адреса.

„Аптекана“ пък е питието, с което се черпят вечер. „Медицински спирт с газирано. Това е моята водка“, обяснява Душко. Той обаче не прекалява с пиенето, защото напоследък не е много добре със здравето. „Имам подагра, имам аритмия, главата и тя не ми е наред нещо.Котката взимах и си я слагах на главата да ме лекува, ама тя сега роди…“. Междувременно към нас се насочват добре облечени мъж и жена. Оказва се, че това са приятели, които често навестяват бездомника. Адвокат Генова и съпругът й накратко разясняват проблемите му.

Душко Абаджиев има разминаване с адресната регистрация – постоянният му адрес е на ул. Хр. Чернопеев №4, а настоящият му е тук на бул. Васил Априлов №69. Това затруднява регистрирането му в социалните служби и в бюрото по труда. Еднократно е получавал 250 лв. от Социално подпомагане, обясни адвокат Генова. Освен това страда от корова атрофия – припада, не помни. Иска да си намери работа, в строителството може да работи“, коментира Генова. Не прави нищо лошо.

Сеседите на „Кралството“ обаче не са на това мнение. Те периодично се жалват в районното кметство, защото ги е страх да не плъзнат зарази. Теренът няколко пъти е разчистван. Вероятно проблемът ще се разреши едва когато започне разширяването на булеварда.

„Искаха в някакъв старчески дом да ме настанят, ама аз просто няма да издържа психически в старчески дом.“, признава Душко и добавя: „Аз просто трябва да работя, трябва нещо да правя.” Връща се при пружината и продължава да я разглобява.

Тръгвам си и няколко пъти се обръщам към Кралството и живота на Душко – всеки има добри дни и лоши дни, някои слънчеви, други дъждовни. За Краля на клошарите днешният беше от добрите – има си нов диван, дойдоха му на гости приятели… Ако искате да го видите, да му занесете нещо или да му предложите работа, той е там – на булеварда в Кралството си. И с радост посреща добронамерени хора.

 

Подобни статии

Top