На морето: 23 плажни ивици без спасители

В разгара на летния сезон по Черноморието все още има над 20 плажни ивици, които са неохраняеми и за тях няма намерени стопани. А задължение на концесионера е да осигури необходимата водно спасителна дейност. Министерството на регионалното развитие предприема стъпки в тази насока като е задействана процедура, чрез която БЧК във Варна и Добрич наема спасители. Така някои от тези плажове, дори в средата на лятото, ще бъдат обезпечени.

Около 23 са плажните ивици по морето, които все още не са отдадени на концесия и по тази причина са останали без осигурена водно-спасителна дейност. Заради нестопанисваните плажове в общественото пространство се шири информация за недостиг на доброволци по морето. От организацията обаче отричат.

„Спасители има достатъчно, защото Водно-спасителната служба целогодишно обучава желаещи. Така всяка година излизат 1000 нови кадри”, казва Халил Салиев, председател на службата.

За решаването на проблема с неохраняемите плажове е необходимо държавата да промени условията за отдаване на концесия на тези ивици. Така и за тях ще се намерят стопани, които да осигурят водни спасители и медицински лица.

„Единственото решение е Министерството на регионалното развитие да осигури тяхното обезпечаван, т.е. по линия на министерството да се отпуснат средства от БЧК, а от службата ще съдействаме да намерим спасители”, коментира още Салиев.

Въпреки това от БЧК споделят, че на места по тези неохраняеми плажни ивици доброволно се организират техни спасители, които дежурят по няколко часа всеки ден и при нужда реагират.

Top