На опашката за хляб и топла храна в Пловдив - DC news

На опашката за хляб и топла храна в Пловдив

По 20 порции топла храна за бездомни лица от град Пловдив  продължава да раздава Дирекция “Социално подпомагане” съвместно с Българския Червен Кръст. Третият ден от акцията премина, като хората търпеливо се наредиха на опашка точно в 13,30 часа, и всеки получи торбичка с хляб и топла храна.

„Тук съм за трети ден, ще продължавам да идвам и през останалите дни“, каза Кети Георгиева Костадинова. Жената в момента е безработна и живее в апартамент заедно със сина си. Той работи в „Паркове и градини“ и договорът му изтича на 25 ноември. По думите на 56-годишната жена заплатата на сина й е твърде малка и семейството й няма почти никакви средства. „Не мога да си намеря работа, цял живот съм била машинописка, а сега компютърът ни изяде хляба“, жалва се Кети Костадинова. Освен това навсякъде искат млади хора, а аз искам да работя каквото и да е , дори входове да чистя“, допълва тя. Освен че няма пари дори за храна, жената е и длъжница на „Топлофикация“. Парното в жилището отдавна е изключено, синът й смята да купува печка на ток, с която да се отопляват през зимните месеци.

Вчера хората са получили руло „Стефани“ с лютеница и по един хляб, който им се полага всеки ден. Социално слабите са категорични, че ще се възползват и от общинските трапезарии, които отварят от 15 декември. Хората дори коментираха сроковете за подаване на молби и условията, за да са сигурни, че ще се хранят с топла гозба цели 75 дни.

„Редовно взимам храна, много съм доволен“, споделя 64-годишният Митко Асенов Иванов. Мъжът е пенсионер по болест, първа група инвалид, тъй като не му достига 1 година, за да вземе пенсия по стандартен път. Преживял е три инсулта, а сега взима 140 лева, които не му стигат за нищо. Твърди, че доскоро е бил без покрив на главата си, а сега живее при свой приятел, в блок до дирекция „Социално подпомагане“. „Подал съм молба за общинско жилище преди 4 месеца, още чакам отговор“, каза Иванов. Възрастният мъж е родом от Пловдив, работил дълги години като леяр, и е живял в квартал „Кючук Париж“ в апартамент на „Жилфонд“. „От 7 години съм болен, вече и очите ми отказват. Добре, че в социалната служба има добри хора, които ми казаха, че раздават храна“, споделя той.

Преди години на Митко Иванов е предлагано да отиде в старчески дом, но той отказва, защото не му харесва. „Нямам представа как ще карам зимата, Господ е добър, дано да оцелеем. Не мога с никого да се карам – ако дадат – дадат“, завърши разказа си Митко Иванов.

„Акцията върви нормално, обособила се е една група от около 15 човека, които идват всеки ден“, коментират от Червения кръст. „Всичко се случва по установения ред, срещу подпис всеки получава пакет с храна. „Програмата е предназначена за бездомни лица, има хора, които най-вероятно имат покрив над главата си, но твърдят, че са бездомни. Ние няма как да знаем това, и въпреки всичко никой не е останал гладен“, споделят доброволците.

Подобни статии

Един коментар

  1. европеец написа:

    Като чета това,си чувствам страхотно горд и щастлив, Истински европеец, общочовек и космополит! УРА!

Comments are closed.

Top