На пазар за соц артикули в Пловдив (СНИМКИ)

Всичкопродавницата в Стария Пловдив е познато и любимо място на всички почитатели на старите и пълни с история и спомени вещи. Малкото на пръв поглед магазинче крие в себе си хиляди предмети, свързани основно с близкото соц минало и патриархалния бит.

Десислава Любенова, която освен, че е собственик, е и единственият човек зад щанда във Всичкопродавницата,  дълго време е работила в антикварни магазини. Завършила е Английска филология и това много й помага при общуването с чужденците, които редовно се отбиват и си отнасят по нещо за спомен.

Преди 3 години Десислава решава, че е време да направи нещо свое и опитът й помага да се насочи в областта на търговията със стари и ценни вещи. Магазинчето, което повечето запознати определят като „винтидж„, отваря врати на 7 ноември 2011 г. Датата не е избрана случайно – именно тогава се чества годишнината от Великата октомврийска революция.

Първите предмети в магазинчето са от личния архив на Десислава и близките й, постепенно започва да обикаля по други антиквариати, а след като хората научават за съществуването на Всичкопродавницата започват сами да носят вещи, които не са им нужни.

Значителна част от предметите са от социалистическата епоха и разкриват цялото многообразие на живота по онова време. Тук може да намерите наистина всичко – марки, монети, детски книжки и учебници, дрехи, картички, снимки, табели за врати, домакинска посуда, играчки и много други.

Сред изобилието от стари предмети е много трудно да се отличи най-ценната или пък най-интересната. Всеки човек, пристъпвайки прага на магазинчето, спира погледа си върху нещо конкретно – стенен часовник, колекцията от детски колички, паната със значки, окачените стари ключове или пък бебешките дрешки от 80-те.

Преди да се изложат във Всичкопродавницата, предметите старателно се почистват и после идва най-трудната част – как да им бъде намерено място. Освен в закритото пространство, много соц артикули могат да се видят и отвън, тъй като практически е невъзможно цялото многообразие  да бъде събрано вътре.

Всеки може да си позволи да отнесе вкъщи вещ от магазинчето, тъй като цените са достъпни и дори по-ниски в сравнение с останалите антиквариати. Десислава често и подарява предмети и е щастлива, когато вижда как хората се радват на новите си придобивки.

Във Всичкопродавницата редовни посетители са колекционери от цяла България, много от които идват специално в града под тепетата, за да обогатят сбирките си от вещи. Понякога обаче идват и чудаци, които са изхвърлили даден предмет, а след това го търсят, за да го притежават отново. Радостно е е, че и много деца се интересуват от историята, а не само от шарените играчки и книжки.

Собственичката признава, че се чувства горда и щастлива, тъй карто вече3 години не само успява да поддържа интереса към заниманието си, но и постоянно обогатява пространството с нови вещи.

Подобни статии

Top