На сесия в Асеновград решават за земите на Бачковския манастир в Боянци

40 дка общинска земя ще дари Асеновград на Бачковската света обител. По този начин манастирът ще бъде обезщетен за свои терени в землището на село Боянци, върху които преди 15-на години са се заселили ромски семейства и са построили незаконни къщи.

Целта на общината е да вкара ромската махала в регулация и сградите да могат да бъдат узаконени. Предложението, кеото бе внесено като извънредна точка, ще бъде гласувано на редовната 60-та сесия на местния парламент днес.

Преди 15-на години върху манастирските земи в Боянци се заселили близо 50 ромски фамилии, които оформили цяла махала. За да бъде днес тя узаконена, общината предлага алтернативна земя в същото землище на обителта.

От общината съобщиха, че е постигната договорка с Бачковския манастир за замяна на манастирските земи в селото с 13 общински имота в землището на Боянци.

Като извънредни точки на сесията влизат още две докладни – в едната се настоява да бъде премахнато старото училище в село Жълт Камък. Едноетажната сграда е опасна и не подлежи на ремонт, тъй като е със силно нарушена носеща конструкция.

Съветниците ще трябва да решат също по какъв начин представителя на Община Асеновград да гласува на предстоящото общо събрание на МБАЛ „Пловдив“, в което общината е акционер с 2,02% от капитала.

27 точки са включени в дневния ред на сесията днес.

Подобни статии

Top