На 2 юни отдаваме почит на Христо Ботев

Както всяка година, в 12:00 часа на 2 юни сирените в Пловдив, както и в цялата страна, ще излъчат акустичния сигнал „Въздушна опасност“ в продължение на две минути, за да оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България. Сигналът ще звучи в продължение на 2 минути.

При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства следва да преустановят движението си по улиците и да останат на място. От Областната администрация призовават жителите на града и страната да не се притесняват от сигнала.

От 11:30 ч. в Пловдив ще бъде отбелязан Денят на Ботев и загиналите за свободата на България с поклонение пред паметника на Христо Ботев в Цар-Симеоновата градина. Слово ще произнесе носителят на Награда „Пловдив” за 2015 година в раздел „Художествена литература” Недялко Славов. В церемонията ще вземат участие Военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци. Водещ ще бъде актьорът Петър Тосков.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Подобни статии

Top