НБ "Иван Вазов" отбелязва 135-годишнината си с празнична програма - DC news

НБ „Иван Вазов“ отбелязва 135-годишнината си с празнична програма

НБ "Иван Вазов" отбелязва 135-годишнината си с празнична програма

Народна библиотека „Иван Вазов“ ще отбележи двоен празник на 30 октомври. Библиотеката чества 135 години от своето създаване и 160 години от рождението на първия български енциклопедист Лука Касъров, който е бил и поддиректор на библиотеката в периода 1902-1915 година.

Честванията започват в 10:00ч. с откриването на Втори национален колоквиум „По следите на българската книга: Описи. Находки. Библиология“. Той ще се проведе в две части – сутрешна сесия от 10:00 до 12:20ч. и следобедна сесия от 13:00 до 16:45ч. На колоквиума ще бъдат представени и дискутирани доклади на видни изкуствоведи и университетски преподаватели.

От 12:00 във фоайето на втория етаж на НБ „Иван Вазов“ ще се открие документална изложба в чест на Лука Касъров.Той е първият виден български енциклопедост, лексикограф, просветен деец  и библиограф. През 1902 год. Лука Касъров е назначен за поддиректор на НБ „Иван Вазов“, за да осъществи подреждането и систематизирането на библиотечния фонд. В специално подредената сбирка, гражданите и гости на Пловдив ще могат да се докоснат до оригинални документи, снимки и записки на видния деец.

Утре ще се  открие и Американският информационен център към НБ „Иван Вазов“, който е изграден по специална програма на Американското посолство.

 

Подобни статии

Top