Недоспиването води до семейни скандали и депресия

Съвременният начин на живот, който водим, а именно да лягаме късно и да ставаме рано, е бомба със закъснител. Лошият сън в съчетание с липса на физическо натоварване, вредни навици и нездравословно хранене значително увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, включително и инфаркт.

Около 90% от младите хора, които са получили сърдечен пристъп, са имали проблеми със съня, пише „Животът днес”. Липсата на достатъчно сън влияе на ясното мислене и е причина за трудното овладяване на емоциите.

От друга страна съненото състояние, което е характерно при хората при, които сънят е недостатъчен, възпрепятства изпълнението на служебните задължения, вреди на взаимоотношенията в семейството и в последствие е причина за проблеми в поведението като изменчиво, непостоянно настроение, сприхавост, раздразнителност и депресия.

Учените разясняват, че хората, работещи през нощта, са застрашени от рак на гърдата и червата. Възможно е това да е свързано с изкуственото осветление, което води до понижаване в секрецията на мелатонин. Известно е, че мелатонинът е способен да потиска ръста на туморните клетки.

Липсата на сън е възможно да промени настроението и начина на изразяване. Типични прояви за хората, които се лишават от сън е да са раздразнителни и склонни на гняв. При тях се наблюдава намаляване на способността за справяне със стреса.

Сънят заема важно място в живота ни и играе важна роля за здравето ни. За да можем да се възползваме от благата, които той ни предоставя обаче, трябва да се стараем той да бъде пълноценен. В това се включва правилното хранене, достатъчното движение, подходяща среда за сън, умерена употреба на алкохол, кофеинизирани напитки или тютюнопушене.

Така че спането е за здраве, за удоволствие, за по-добър жизнен тонус. Времето прекарано в леглото не е напразно загубени часове, в които бихме могли да свършим нещо по-полезно, а абсолютна необходимост.

Подобни статии

Top