Незагасени цигари най-често причиняват пожари в житата

Небрежност при боравене с открит огън е най-често срещаната причина за пожари в житните масиви по време на жътвата. Това съобщи говорителят на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пловдив Цвятко Дешев. В повечето случаи подобен тип пожари тръгвали от захвърлена незагасена цигара край житните блокове.

По време на жътвената кампания през 2014 г. са станали 31 пожара, при които са унищожени близо 520 дка пшеница, 51 бали фураж, 436 дка окосен фураж, 1 товарен автомобил и 1 ремарке. Пожарите, причинени от небрежност при боравене с открит огън са  9, а на второ място са запалванията заради неизправност в земеделската техника – 5 пожара. Други 9 пожара са станали поради неустановени причини.

За да не се допускат пожари в житните насаждения от пожарната напомнят:

– при посещаване на узрели посеви да се проявява по-голяма бдителност;
– не се допуска палене на открит огън, тютюнопушене и паркиране на моторни превозни средства в площите с житни посеви и в непосредствена близост до тях от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата.
– да не се позволява на децата да играят с огън и кибрит;

От пожарната предупреждават, че изгарянето на стърнища и слама, суха трева по слогове, крайпътни ивици и други площи е строго забранено, а глобите за нарушителите са между 100 и 2000 лева.

От РДПБЗН е създадена организация с кметовете на общини и населени места за проверки на селскостопанската техника – зърнокомбайни, трактори, автомобили, сламопреси, спазването на противопожарните изисквания при жътвата, както и при съхранение на зърното и грубите фуражи.

Проведени са също срещи с представители на местната изпълнителна власт и е уточнен редът за оповестяване и съсредоточаване при необходимост на допълнителни сили и средства от доброволните формирования.

От пожарната припомнят при пожар да се сигнализира на тел. 112!

Подобни статии

Top