Незаконна агитация и печат с много мастило на балотажа в Пловдивско

Първите жалби за изборите в пловдивска област са вече факт. Те са три на брой и са подадени от една от политическите партии, чийто кандидат за президент е днес на балотаж. Сигналите са подадени до 17-а РИК Пловдив област и са за нарушения на Изборния кодекс в общините Стамболийски, Раковски и Карлово, пише Агенция Монитор. 

Според една от жалбите в СИК № 7 в Стамболийски избирателният списък е разделен на три части, което нарушава пряко глава четвърта от Изборния кодекс и приложимите методически указания на ЦИК.

Вторият сигнал е за незаконна агитация в съботния ден за размисъл във всички населени места в община Раковски, където по пощенските кутии на хората конкурентната политическа партия е пускала предизборни материали. „Немислимо е подобно нарушаване на изборните правила и провеждането на незаконна кампания”, се казва в сигнала до 17 РИК Пловдив област.

Третата жалба е за незаконни действия на СИК № 2 в Карлово и на СИК № 54 в карловското село Каравелово. В тези две секции мастилото на първия печат, който се слагал на изборната бюлетина, не засъхвал. Когато бюлетината се отвори в тъмната стая за гласуване, оставяла отпечатък, който пък се отбелязвал върху бюлетината на следващия гласоподавател и така правела вота му невалиден.

Подобни статии

Top