Незаконни къщи никнат в ромски квартал в Асеновград

Паянтови къщи никнат като гъби в асеновградския ромски квартал „Лозница“. За това сигнализира в свое писмо до кмета на Асеновград общинският съветник от ГЕРБ Борислав Радославов. Той е изпратил сигнал до общината, в който посочва, че асеновградчани се жалват от трайното заселване на пришълци от Пещера и Кричим.

Те вдигали къщите си на територията и на частни, и на общински земи. Съветникът обяснява, че в разговор с живеещите в квартала, сигналите за незаконно строителство не само са се потвърдили, но хората се оплакали и от съществуващо напрежение в махалата.

Според Радославов между новозаселилите се роми и тези от квартала има нетърпимост, което може да доведе до ескалация на напрежение и да прерасне в саморазправа, нарушение на обществения ред и др.

При посещение на място общински съветници установили, че незаконно строителство  има в края на улица „Росица“, „Лале баир“ и „Миньор“. Край гробищата в тази част на града вече имало и нерегламентирано сметище.  Новопостроените къщи били със септични ями, което в тези месеци е предпоставка за възникване на зарази и епидемии, твърди общинският съветник.

В писмото си до общината той пита дали има незаконни постройки в кв. „Лозница“ и дали са извършени проверки за незаконно изградените , дали са регистрирани нови жители от Пещера и Кричим в този квартал, има ли съставени актове за нарушение на обществения ред и др.

Зам.-кметът на Асеновград Мария Вълканова е отговорила на съветника, че в квартал „Лозница“ не са констатирани незаконни строежи. Според нея регистрации на пришълци от Пещера и Кричим няма. От отговора се разбира, че в квартала има проверки от нарочно съставена общинска комисия още през февруари. От началото на годината досега тази комисия е разгледала 15 молби за регистрация в ромския квартал, като е позволила да бъдат регистрирани само шестима души.

 

 

Подобни статии

Top