Некачествен стар боеприпас на частната фирма „Алгънс“ причинил взрива

И четиримата пострадали при взрива на полигона край Анево са приети в пловдивската Университетска болница, съобщиха току що от здравното заведение. Най-тежко е пострадал 40-годишен американец, който в момента е в операционната в тежко състояние. Той е в шок с травми на двете ръце. Липсва дясната му длан, а лекарите се опитват да възстановят тъканите, тъй като има множество разкъсни рани по хода на дясната мишница и предмишница. Ще бъде оперирана и лявата му ръка, която е с разкъсни рани. Мъжът е получил още фрактура на черепа, пневмоторакс в дясна гръдна половина и наранявания по корема и лявото бедро. Американският гражданин е с опасност за живота, уточниха от болницата.

35-годишен канадец е вторият ранен чужденец. Той е с нараняване на дясното рамо и дясното ходило. Другите двама ранени са българи. Единият има разкъсвания на двете колена, а другият – на двете ръце, главата и дясното рамо. И тримата са стабилизирани, предстоят им операции, посочиха от болницата.

Лекарите в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив са привели в изпълнение плана за действие при кризисни ситуации, създаден е кризизен щаб под ръководството на изпълнителния директор проф. д-р Карен Джамбазов, съобщиха от здравното заведение. В щаба участват: проф. Ангел Учиков, проф. д-р Чавдар Стефанов, проф. Янко Илиев, доц. д-р Златин Киряков, д-р Кирил Атлиев, д-р Румен Бацелов и икономическият директор на болницата Момчил Мавров, добавиха оттам.

Инцидентът на полигона на ВМЗ-Сопот в с. Анево е възникнал при експериментална стрелба, провеждана от частната фирма „Алгънс“. Боеприпасът, който е използван при стрелбата и е бил некачествен,  е собственост на същата фирма. Той е произведен във ВМЗ-Сопот през 1984 г., а преди 4-5 години е закупен от „Алгънс“. Това съобщиха от Министерство на икономиката в сециално прессъобщение.

Причините за инцидента са изцяло свързани с частната фирма. Единствената връзка на ВМЗ-Сопот е отдаденият полигон в Анево, за което има сключен договор с „Алгънс“ с всички необходими заверки. На място са новият технически директор на ВМЗ-Сопот, областният управител, кметът на Карлово и членовете на Съвета на директорите на предприятието. Поддържам непрекъсната връзка с тях. Информирам и министър-председателя за ситуацията. Надявам се състоянието на пострадалите да се стабилизира. Съжалявам за загубата на близките на загиналия при инцидента, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски

 

 

 

Подобни статии

Top