Некачествен стар боеприпас на частната фирма „Алгънс“ причинил взрива

umbal

И четиримата пострадали при взрива на полигона край Анево са приети в пловдивската Университетска болница, съобщиха току що от здравното заведение. Най-тежко е пострадал 40-годишен американец, който в момента е в операционната в тежко състояние. Той е в шок с травми на двете ръце. Липсва дясната му длан, а лекарите се опитват да възстановят тъканите, тъй като има множество разкъсни рани по хода на дясната мишница и предмишница. Ще бъде оперирана и лявата му ръка, която е с разкъсни рани. Мъжът е получил още фрактура на черепа, пневмоторакс в дясна гръдна половина и наранявания по корема и лявото бедро. Американският гражданин е с опасност за живота, уточниха от болницата.

35-годишен канадец е вторият ранен чужденец. Той е с нараняване на дясното рамо и дясното ходило. Другите двама ранени са българи. Единият има разкъсвания на двете колена, а другият – на двете ръце, главата и дясното рамо. И тримата са стабилизирани, предстоят им операции, посочиха от болницата.

Лекарите в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив са привели в изпълнение плана за действие при кризисни ситуации, създаден е кризизен щаб под ръководството на изпълнителния директор проф. д-р Карен Джамбазов, съобщиха от здравното заведение. В щаба участват: проф. Ангел Учиков, проф. д-р Чавдар Стефанов, проф. Янко Илиев, доц. д-р Златин Киряков, д-р Кирил Атлиев, д-р Румен Бацелов и икономическият директор на болницата Момчил Мавров, добавиха оттам.

Инцидентът на полигона на ВМЗ-Сопот в с. Анево е възникнал при експериментална стрелба, провеждана от частната фирма „Алгънс“. Боеприпасът, който е използван при стрелбата и е бил некачествен,  е собственост на същата фирма. Той е произведен във ВМЗ-Сопот през 1984 г., а преди 4-5 години е закупен от „Алгънс“. Това съобщиха от Министерство на икономиката в сециално прессъобщение.

Причините за инцидента са изцяло свързани с частната фирма. Единствената връзка на ВМЗ-Сопот е отдаденият полигон в Анево, за което има сключен договор с „Алгънс“ с всички необходими заверки. На място са новият технически директор на ВМЗ-Сопот, областният управител, кметът на Карлово и членовете на Съвета на директорите на предприятието. Поддържам непрекъсната връзка с тях. Информирам и министър-председателя за ситуацията. Надявам се състоянието на пострадалите да се стабилизира. Съжалявам за загубата на близките на загиналия при инцидента, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски

 

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top