Нелегален тютюн за наргиле спипаха в Пловдив и София (СНИМКИ)

Дистрибуторска мрежа за нелегално разпространение на тютюн за наргиле разкри мобилна митническа група в Пловдив.  При съвместна акция на служители от Централното митническо управление и отдел „Митническо разузнаване и разследване“ при Митница Пловдив е проверен склад за търговия на едро с тютюневи изделия в града под тепетата. В него митническите служители намерили 745 кутии с различни видове тютюн за наргиле. Тютюнът нямал акцизен бандерол, а управителят на склада не можал да предостави документи за платен акциз.

Въпреки нежеланието на проверяваните лица да предоставят информация за доставчика на тези изделия, мобилната митническа група открива данни за адрес в Пловдив, който веднага посещава съвместно със служители от Митница Пловдив. В помещение под жилищна кооперация, без каквито и да било обозначения, служителите намират различни тютюневи изделия. Обектът не е обозначен като магазин или склад за търговия на едро, но въпреки това е търгувал с тютюневи изделия без да има разрешение за това.

Задържани са 640 кг тютюн за наргиле без документи за платен акциз, както и 26 кг. тютюн за пушене и 5 600 къса цигари, пури и пурети, продавани без разрешение. Нелегалната стока е задържана. Взети са проби за лабораторен анализ.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Пловдив.

В същото време мобилна митническа група извършва проверка и в складова база на същата фирма в София, където намира други 240 кг. тютюн за наргиле без бандерол и без документи за платен акциз. Нелегалната стока е задържана. Взети са проби за лабораторен анализ. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Митница Столична.

Преди два месеца мобилни митнически групи разбиха мрежа за нелегално производство и разпространение на тютюн за наргиле чрез търговската мрежа и пощенски пратки. Разкрита беше поточна линия и бяха задържани над 4 000 кг. тютюневи смеси.

Подобни статии

Top