Нелегални таксита возят пътници до пловдивски села на цената на билета (СНИМКИ)

Нелегални таксита извозват пътници до близките села край Пловдив, без разрешително. За това сигнализира зрителка на DCTV, която е потърпевша от незаконната схема. Жълтите автомобили имат стоянка в близост до кръговото кръстовище на Панаира и дублират маршрута на микробусите с №8.

Мира Янева пътува ежедневно до Маноле и се сблъсква често с тях.   По думите й шофьорите карат на цената на билетчето – 2,30 лв. Вземат пътниците в Пловдив до панаира и оттам ги извозват до Маноле.

„Може би ходят и по други села. Но всъщност, тъй като те не влизат в Скутаре и Рогош, за много хора това е по-удобно, защото е по-бързо и по-удобно с лека кола“, разказва Мира.

При едно от пътуванията младата жена поискала да й издадат документ – билетче или касова бележка, но й отказали. При друго пътуване шофьорът, заедно с пътниците отишъл в пресечка на бул. „Цар Борис Трети Обединител“, където бил офиса на работодателя му, за да си плати ежедневната вноска от 30 лева.

Мира се притеснява и от друго – в един от случаите, в които била в подобна кола, автомобилът бил спрян от полицай за проверка на документите. Шофьорът обаче се уплашил и избягал, като казал, че няма книжка.

Повече от 10 години съществува проблема с тези коли, коментираха от Общината. Местната администрация обаче не е компетентна по този въпрос.

Според директора на Регионална дирекция “Автомобилна администрация” в Пловдив Васил Лалбонов за 9 месеца са заловени 10-12 такива коли и са били спрени от движение.

„Този бизнес е доста трудно доказуем, тъй като пътниците не свидетелстват пред съда, коментира Лалбонов. По думите му Агенцията, заедно с Икономическа полиция и НАП непрекъснато се борят с нелегалните таксита, но докато има клиенти, които да ги ползват, те ще продължат да съществуват.

Подобни статии

Top