Ненчев са качи на МиГ-29 и свали нарушител (СНИМКИ) - DC news

Ненчев са качи на МиГ-29 и свали нарушител (СНИМКИ)

Министърът на отбраната Николай Ненчев полетя с учебно-боен МиГ-29 с пилот подп. Николай Русев и в група с още три изтребителя – боен МиГ-29 и два щатски F-15, свали нарушител на българската въздушна граница. Военният „Спартан” на авиобаза „Граф Игнатиево“ изпълняваше ролята на нарушител – пътнически самолет с агресивен мъж на борда.

Ненчев прихвана нарушителя в родното небе, съпроводи го и го „предаде” на щатските пилоти. От своя страна те трябваше да насочат самолета, нарушил въздушното ни пространство, да кацне на определено за целта летище.

Тренировката бе част от демонстрацията, която американските изтребители направиха, преди да напуснат Българи. Те охраняваха нашето небе, заедно с българските пилоти от 9 септември до този петък. След края на показното, американските пилоти направо отлетяха за базата си в Румъния.

„По отношение на съвместния Air Policing с американските ВВС у нас не е имало абсолютно никакви инциденти. През тази седмица българските ВВС, съвместно с американските си колеги, извършваха охрана на българското въздушно пространство. Не е имало инциденти”, заяви след демонстрацията военният министър.

Той посочи, че е участвал в напълно реална мисия във въздуха. „Вярвам, че през тази една седмица България и българското въздушно пространство бяха охранявани по-добре и имахме по-голяма сигурност, без това да коства отказ от националния суверенитет”, подчерта Ненчев. По думите му това, че имаме съвместна охрана със съюзници от НАТО не означава, че трябва да изоставим идеята за модернизацията на ВВС.

По думите му през ноември страната ни ще получи последните два самолетни двигателя от Полша. На финала е и още една обществена поръчка за други 10 неизползвани или ремонтирани двигатели. Това щяло да реши проблема на ВВС. Поръчани били и резервни части. „Надявам се, че в рамките на тази година ще направим всичко възможно да имаме поне още няколко изправни самолета”, каза министърът. И допълни, че новият командир на ВВС ген.-лейт. Цанко Стойков ще направи преглед на ВВС и на проекта за закупуване на нов многоцелеви изтребител.

Ненчев припомни, че по закон, страната сама трябва да реши с кого ще сключи двустранен договор за Air Policing. Той обясни, че се водят разговори с Полша, а следващата седмица в България пристигал секретарят по отбраната на Великобритания, с когото също ще се водят такива разговори. Военният министър не се ангажира с конкретни срокове за следваща съвместна мисия по Air Policing.

 

Подобни статии

Top