Непоказвана картина на Сирак Скитник в ГХГ в Пловдив - DC news

Непоказвана картина на Сирак Скитник в ГХГ в Пловдив

Непоказвана досега картина на Сирак Скитник в Градската художествена галерия в Пловдив

За първи път в изложбата посветена на 130 годишнината от рождението на Сирак Скитник зрителите ще могат да видят непоказвана до сега картина на художника, открита случайно от кураторите на експозицията. Платна на бележития български творец са подредени в залите за временни експозиции на Градската художествена галерия в Пловдив.

При издирването на картини на Сирак Скитник кураторът Красимир Илиев отива и в къщата на художника.Там намира един малък пейзаж и когато го отваря на гърба му се показва друга картина.

Това е един натюрморт с четири рози, които по чудесен начин изразяват идеята на Сирак Скитник, че в живопистта има магия, обяснява кураторът Красимир Илиев.

Илиев предполага, че след кончината на художника съпругата му, Олга Сирачка, не е издържала да гледа тези печални рози. Завила е картината в картон и така тя остава скрита повече от 70 години. Сирак Скитник е разностранна личност. Артистичният псевдоиним, който Панайот Христов сам си избира, определя целото му съществуване. Той не е просто богослов, художник, поет, театрален смелчага, библиотекар, пътешественик. Сирак Скитник е всичко това в едно, което личи най-вече в живопистта му.

През живопистта се виждат хилядите лица, хилядите нюанси на Сирак Скитник. В нещо те се преплитат и това наистина е космополитният характер на този човек, казва другият куратор на експозицията ламен Петров.

По повод 130 годишнината от рождението на Сирак Скитник двамата куратори правят и едно луксозно издание, в което освен репродукции на картини има и попълнени и коригирани факти и разказ за твореца, който до сега е липсвал.

 

 

 

Подобни статии

Top