Нестандартният проект „Образ и подобие“ продължава да провокира (СНИМКИ)

12548931_1644784509116209_8666096330591837942_n

Нестандартен проекти или пошлост? Това се питат пловдивчани във Фесбук групите по повод поставените на главната улица до Джумаята табла, които ги канят с провокиращи надписи да посетят изложбата „Образ и подобие“ на колекционера Николай Неделчев в Градска художествена галерия.

Надписи от типа: „Котка по боксерки в човешка кожа.Червей увит около нея. Нека силата бъде с теб“, „Забранен плод. Котка пиеща кръв. Свити черва“ и др. приканват минувачите да влязат в залите на галерията.

„Ако “ „Жена по сутиен, косми под мишниците. Котка ближе кръв. Котка пиеща кръв. Свити черва.“ са „Образ и подобие“ защо си задаваме въпроси за ситуацията в страната, за това какво се случва с децата ни, с обществото ни и с моралните и етични норми… Къде всъщност живеем???“, пита пловдивчанка във Фейсбук. Местен художник също разсъждава: „Колко е отвратително да си модерен!!!“, а под поста му друга пловдивчанка заключава: „Творческо безсилие,бедна фантазия и нищо от истинския живот,истинските чувства и обич. Бих ги нарекла кукувициж, но дали няма да обидя птиците.Те са доста полезни„.

А иначе от ГХГ-Пловдив разпространиха следното прессъобщение за кураторския проект:

„Нестандартният проект „Образ и подобие“ на колекционера и меценат Николай Неделчев, включващ 77 автопортрета на емблематични съвременни творци, продължава да отправя предизвикателства към публиката. Тази вечер в 18:30 изложбата ще бъде официално открита лично от Николай Неделчев и кмета на Пловдив –  Иван Тотев в Градската художествена галерия. На събитието ще присъстват и част от авторите на произведенията, някои от които са родени именно в града под тепетата.

Основната кауза, която меценатът и неговият екип от Publicis Groupe Bulgaria са си поставили, е не само да мотивират гражданите и гостите на Пловдив да видят изложбата, но и да ги вдъхновят да говорят за нея и за изкуството като цяло от първо лице.

„Изкуството е това, което всеки вижда и разбира. То е лично преживяване. Затова изложбата използва именно думите на посетителите, за да привлече нова публика. А новата публика на свой ред може да напише своето описание и да привлече още посетители. В съвременното изкуство авторпортретът вече не е творческо отражение на физическия облик на лицето, а на вътрешния свят на автора. Личното мнение и личната емоция на всеки посетител също са отражение на вътрешния му свят, т.е. тези описания представляват своеобразен автопортрет на посетителя“, сподели Николай Неделчев.

На Главната улица в Пловдив вече са монтирани новите визии на кампанията, които запазват стилистиката на комуникацията до момента, но думите върху белите платна вече не са на копирайтърите, а са на част от посетителите на първата изложба.

„Призовахме хората да дойдат да видят изложбата и да дадат своето описание на една от картините. Така запечатахме истинските моментни състояния на зрителите докато наблюдават картините. Използвахме техните автентични описания, за да отправим същото предизвикателство и към Пловдив: „Елате и вижте с очите си тази уникална колекция и кажете какво виждате вие.“ Така думите на визиите ни ще се променят във всеки град, а хората сами ще имат силата да мотивират публиката да посети изложбата – чрез собствените си впечатления“, каза Георги Гавазов, управляващ партньор в агенцията, носеща името и традициите на един от най-значимите колекционери на изкуство и меценати на днешното време – Saatchi.

Изложбата може да бъде видяна до 10 февруари в сградата на Градската Художествена Галерия в Пловдив, след което ще започне нейната подготовка за гостуване в друг български град. Във всеки град посетителите ще имат възможност на място да напишат своето описание на едно от произведенията и да го качат на специално създаден за целта уебсайт. След това ще могат да шернат своето описание и разбиране в социални мрежи. Освен това всеки може на място да отпечата своите думи на плакат, който да вземе със себе си и да запази като ярък спомен от допира с изкуството.

“Образ и подобие” е резултат от едногодишна работа с авторите, поканени от колекционера и от куратора Надя Тимова да представят концепция за художествено претворяване на собствения си образ. Избраните творци са представители на различни поколения – както утвърдени имена, така и изгряващи млади автори, изявяващи се в областта на живописта, скулптурата и новите медии.

Сред авторите са имената на Светлин Русев, Емил Попов, Вежди Рашидов, Сашо Стоицов, Снежана Симеонова, Станислав Памукчиев, Греди Асса, Алла Георгиева, Димитър Яранов, Ива Яранова, Иван Кюранов, Иван Костолов, Любен Петров, Деян Янев, Зоран Георгиев, Калия Калъчева, Нора Ампова, Станислав Беловски, Виолета Танова, Стела Василева, Сашо Стоицов, Калоян Илиев (Кокимото) и много други, а стиловете на творбите са многообразни и пъстри.

Снимки: Фейсбук

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top