Нестинари, самодиви и русалки излизат днес

Интересни са ритуалите, свързани с двата днешни празника. В деня на св. Константин и майка му Елена излизат нестинарите. Обичаят е разпространен в началото на 20 век в няколко български и гръцки села в Източна Тракия, част от които през 1913 година попадат в България, а друга част остават в Турция. Гръцкото население от останалите в Турция села се изселва в Гърция през 1920-те и пренася със себе си и нестинарските обичаи.

На този ден се ходи също в църкви и манастири, оставят се за здраве дарове на иконите на Константин и Елена: кърпи, ризи, чорапи или животни – агне, теле и т.н. Ходи се на лековита вода (аязмо), мият се лицата за здраве и хубост. На места търговците празнуват Св. Константин и Елена като свои покровители. На този ден не се работи, тъй като той се счита за тежък празник.

В нощта преди Спасовден болните ходят за росен. Отиват и лягат до цветето – никой не трябва да ги види, за да се хване лек. С тях отива побратим, който не бива да е кръвен роднина: за мъжа – жена, за жената – мъж. Добре е, когато минат, русалките да видят до главата на човека нов пешкир, красиво нашарена пита с хляб, бъклица вино, шише с ракия, мед, печена кокошка и някой друг дар – везана кърпа, чорапи… И ако всичко това е изпълнено и ако до главата на болния седи буден побратим, ще подухне вятър, русалките ще минат невидими, ще откъснат росена да се закичат и ще оставят знак за милостта си – цвят или листенце в паничка вода под цвета или върху белия чаршаф на болния. Остава му само да се прибере вкъщи, да пие 40 дни от водата от паничката и да е благодарен, че русалките са приели даровете му. Още същия ден даровете изчезват от полето. Прибират ги често пастирите, хапват, пийват и благославят за здравето на онзи, който ги е оставил.

Жените не бива да пипат зелено (трева) и да работят, защото през лятото ще бие градушка.
Не се перат и простират дрехи. Спасовският дъжд е благодатен също като Гергьовския. Всяка капка носи жълтица.

Днес празнуват и много именици. Освен кръстените на Св. Константин и Елена и производните им, празник имат също Спас, Сотир и производните им.

Подобни статии

Top